eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Pozsonyban a magyar kultúra „több mint szomszéd”

Idén sorrendben ötödik alkalommal tartanak magyar kulturális napokat Pozsonyban. A Több mint szomszéd nevet viselő rendezvénysorozat célja, hogy a pozsonyi magyarokat, szlovákokat és a turistákat is megszólítva megismertessék velük a magyar kultúrát. Emellett a Magyar Kulturális Hét a V4-ek magyar elnöksége jegyében zajlik. A szervezők változatos, sokszínű programmal készülnek a magyar kultúra legnagyobb pozsonyi seregszemléjére.

Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet négy évvel ezelőtt, 2014 júniusában rendezett első alkalommal egy egész hetet felölelő kulturális rendezvénysorozatot a szlovák fővárosban, „Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét” címmel. Az elmúlt négy év a tapasztalataira alapozva idén június 4. és 10. között tartják meg ismét a Több mint szomszédot.

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója elmondta, hogy a magyar kultúra lehető legszélesebb spektrumát igyekeznek majd bemutatni a pozsonyi közönségnek és a városba látogató turistáknak.

„A szlovák közönség nyitott a magyar kultúra befogadására. A műsoraink nagy részét úgy válogattuk össze, hogy utaljunk a közös kulturális, történelmi hagyományokra”

– tájékoztatott Molnár Imre.

A rendezvénysorozat a világ hangversenytermeinek egyik elismert művésze, Balázs János Liszt-díjas zongoraművész és a Ciffra Fesztivál Kamarazenekar koncertjével kezdődik június 4-én a Szlovák Rádió hangversenytermében. Illényi Katica ugyancsak Liszt-díjas hegedűművész is a fellépők sorát gazdagítja, ő a pozsonyi Cappela Istropolitana kamarazenekar kíséretében ad majd koncertet. A Több mint szomszéd legimpozánsabb programjának a Magyar Nemzeti Balett vendégszereplése ígérkezik: a Pozsonyhoz több szállal kötődő Bartók Béla három művét adják elő, három különböző feldolgozásban.

Mivel az idei kulturális fesztivál a visegrádi csoport magyar elnöksége időpontjában zajlik, ez a szempont kiemelt figyelmet kapott a program összeállításában, így a vendégek között szerepelnek cseh és lengyel előadóművészek is. „Ebben az évben kiemelten koncentrálunk a V4-es magyar elnökségre, illetve arra a célkitűzésre, hogy demonstráljuk, hogy ezek az országok nem csak politikai, hanem társadalmi és kulturális téren is összetartoznak” – mondta Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete, a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón.

A hagyományoknak megfelelően négynapos gasztronómiai fesztivált is tartanak a szervezők Pozsony központi sétaterén, a Hviezdoslav téren, ahonnan idén sem hiányzik majd a magyar bor és pálinka. A szokásoknak megfelelően a szabadtéri színpadon rendezett ingyenes koncerteken olyan zenekarok szórakoztatják majd az érdeklődőket, mint a Kerekes Band, a Budapest Klezmer Band vagy a Pósfa zenekar. A komoly- és könnyűzenei koncertek mellett gyermekelőadásokat, divatbemutatót és kiállításmegnyitókat is kínál az idei Több mint szomszéd rendezvénysorozat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×