INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

nagy-britannia

jeremy corbyn

antiszemitizmus

labour

munkáspárt

London, 2017. június 8.Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére egy londoni szavazóhelyiségből távozik az előrehozott brit parlamenti választásokon 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Andy Rain)

Az antiszemita képviselők megfékezését követelik Londonban

A brit Zsidó Tanács tagjai kedden több mint két órán át tartó tárgyalást folytattak a Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal. Biztosítékokat szerettek volna kapni arra, hogy felelősségre vonja azokat a szocialista párti képviselőket, akik antiszemita kijelentéseket tettek, vagy jegyeztek be Facebook-üzeneteikben.

Közeledik a zsidóság nagy vallási ünnepe, a pészah, az egyiptomi kivonulás emléknapja, de az angliai zsidó vezetők szerint beárnyékolja a fényét, hogy a legnagyobb brit baloldali párt, a Labour nem hallgattatja el soraiban kellő eréllyel az antiszemita hangokat. A konzervatívok csak csekély előnnyel győztek a legutóbbi választáson, és aggasztja a brit zsidóságot, hogy ha a Munkáspárt a jelenlegi állapotában kerülne kormányhatalomra, antiszemitizmus jellemezné.

Jeremy Corbyn hangsúlyozta a találkozó után, hogy

eltökélt szándéka kiirtani az antiszemitizmusnak még az írmagját is pártjából.

De a brit zsidóság vezetői ígéretek helyett gyakorlati lépéseket várnak tőle. Két prominens brit szocialista politikus párttagságát függesztették fel antiszemita kijelentései miatt, és úgy tűnik, mintha ezt nem tartanák elég súlyos lépésnek.

Az egyik párttag London volt szocialista polgármestere, Ken Livingstone, aki az izraeli politika bírálója, a palesztinok támogatója. Ő nemrégiben azt a meghökkentő kijelentést tette, hogy t

ulajdonképpen Hitler volt a cionizmus egyik vezéralakja, amikor a nácik 1932-es választási győzelme után felvettette, hogy minden német zsidót száműzni kellene Palesztinába.

Emiatt függesztették fel Livingstone párttagságát. Egy másik palesztinbarát munkáspárti képviselő a Facebookján elmélkedett arról, hogy minden izraelit Amerikába kellene áttelepíteni.

A brit Munkáspárton belül még a holokauszttagadással sem sikerült teljesen megbirkózni. Múlt héten zsidók százai tüntettek tiltakozásképpen a Parlament előtt.

A brit Zsidó Tanács úgy véli, hogy "Jeremy Corbyn ideológiailag kötelezte el magát egy olyan szélsőséges eszme mellett, amely ösztönszerűen ellenséges a zsidó közösségekkel szemben." Ez súlyos állítás, és a brit Munkáspárt legfrissebb közleménye szerint legalább júliusig rendet kíván teremteni berkeiben.

Nyitókép: Andy Rain

Kapcsolódó hang

Az antiszemita képviselők megfékezését követelik Londonban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018