eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel megbeszélésük után tartottak a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. március 2-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Anglia hálás a példaértékű nemzetközi szolidaritásért

Boris Johnson külügyminiszter nyilatkozatban fejezte ki a brit kormány háláját a példaértékű nemzetközi szolidaritásért, az angliai ideggáz-merénylet utáni lépésekért, melyek során figyelmeztetésképpen több tucat országból eddig összesen 130 orosz diplomatát utasítottak ki. Kedden Ausztrália is távozásra kért két orosz követségi beosztottat.

Boris Johnson brit külügyminiszter a nemzetközi összefogást megköszönve emelte ki, hogy ez nemes áldozat az orosz diplomatákat kiutasító nemzetek részéről, hiszen Moszkva visszavágására számíthatnak.

Az Egyesült Államok igen keményen lépett fel, Trump elnök utasítására 50 orosz diplomatát kértek távozásra, és bezárják Ooroszország Seattle-i konzulátusát.

A cseh kormányt felháborította, hogy miközben Oroszország ártatlanságát bizonygatja a Szergej Szkripal volt orosz kettősügynököt és leányát ért ideggáz-merénylet ügyében, Moszkva részéről az is elhangzott, hogy az ideggáztesetleg Csehországban állították elő. Így a cseh kormány négy orosz diplomatát szólított fel távozásra, többet, mint a környező országok.

Szlovákia nem tartozik ezek közé, ugyanis Portugáliával, Ausztriával és Görögországgal együtt bejelentette, hogy oroszdiplomaták kiutasítására nem kerít sort.

Mint ismeretes, a magyar kormány is távozásra szólított fel egy hírszerzéssel gyanúsítható orosz diplomatát. Beszámolójában a BBC televízió európai tudósítója, Katia Adler megjegyezte, hogy ez figyelemre méltó, hiszen Orbán Viktor igyekszik jó viszonyt ápolni Putyin elnökkel.

Theresa May brit kormányfő is elismerően szólt a nemzetközi szolidaritásról, megjegyezve, hogy határozott fellépéssel kell elejét venni efféle barbár módszerek alkalmazásának. Egyben közölte, hogy a merénylet színhelyén, Salisbury városában, 130 lakos enyhe ideggáz megfertőződése lehetséges, hatvanan már jelentkeztek kórházi vizsgálatra. A két megtámadott: Szergej és Julija Szkripal állapota igen súlyos, ha életben maradnak, mindketten magatehetetlen, agykárosult rokkantak lesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×