eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkezdődtek a találgatások a jövőbeli szlovák minisztereket illetően

Andrej Kiska köztársasági elnök tegnap megbízta a kormányalakítással Peter Pellegrinit, miután elfogadta Robert Fico kormányfő lemondását. Az új szlovák kormánynak 30 napja van arra, hogy programjának bizalmat szavazzon a parlament, legalább 76 képviselőnek kell támogatnia. Egyelőre kérdéses, hogy kik töltik be a megüresedett tárcavezetői posztokat.

Csütörtök óta már nem Robert Ficónak hívják a szlovák miniszterelnököt. A volt kormányfő ugyan távozott posztjáról, de megüzente, pártelnökként nagyon is aktív marad. Az új, immár Peter Pellegrini vezette kabinet hamarosan megalakul, ám abban néhány név biztosan lecserélődik.

Peter Pellegrini, a kormány korábbi alelnöke tegnap vette át a megbízatást Andrej Kiska köztársasági elnöktől. Pellegrini a magánszférából 2002-ben lépett át a politika színterére, pályafutását 16 évvel ezelőtt még képviselői asszisztenseként kezdte, ám karrierje gyorsan ívelt felfelé. 2006-ban már parlamenti képviselőként dolgozott, 2010-ben újra mandátumot szerzett. Két évvel később a pénzügyminisztérium államtitkára lett, majd 2014-ben az oktatásügyi tárcát vezette. A 2016-os választások után tették meg miniszterelnök-helyettesnek. Pellegrinit többször emlegette a média a Smer jövőjeként, koronahercegeként, és maga a miniszterelnök-helyettes is beszélt arról, hogy Fico őt szánja utódjául.

A kinevezett miniszterelnök tegnap azt ígérte, arra törekszik, hogy a kormány átalakítása csak napokig tartson. Az új kabinetnek 30 napja lesz arra, hogy programjának bizalmat szavazzon a parlament, a kabinetet legalább 76 képviselőnek kell támogatnia.

Hírügynökségi jelentések szerint Erik Tomáš, Robert Fico leköszönt miniszterelnök médiatanácsadója kerülhet a kulturális minisztérium élére, a Smer több képviselője azonban jelezte, hogy nem örülne a kinevezésnek. Ezt azzal indokolják, hogy az új kormánynak most a legkevésbé sem tenne jót a művészvilág tiltakozása, melyre Erik Tomáš kinevezése esetén számítani lehet. A SITA hírügynökség értesülései szerint a munka-, szociális- és családügyi minisztérium élén is csere várható. Egyelőre kérdéses, hogy ki lesz Ján Richter tárcavezető utóda. Az informatizációért és beruházásokért felelős új kormányalelnök viszont Richard Raši lehet, a belügyminisztériumot pedig az eddigi szakállamtitkár, Denisa Saková vezetheti.

Lucia Žitňanská a Híd igazságügyi minisztere korábban kijelentette, hogy nem folytatja tovább a munkát az új kormányban. Nem tudni, hogy ki veheti át a helyét a tárca élén. A kinevezett miniszterelnök, Peter Pellegrini tegnap leszögezte, hogy a minisztériumok elosztása a pártok között továbbra is a koalíciós szerződésben foglaltak szerint marad.

A Dennik N napilap információi szerint a Szlovák Nemzeti Párt megtartja a minisztereit. Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szónak azt nyilatkozta, hogy kikényszeríthetik Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány menesztését. A PLUS 7 DNÍ hetilap pedig úgy tudja, hogy Faragó Csaba, a Pozsonyi kerületi rendőrfőkapitányság igazgatója lehetne az új országos rendőrfőkapitány.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×