eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Belviszályok veszélyeztetik a német nagykoalíciót

Egy teljes hét sem telt el azóta, hogy három német párt, a Kereszténydemokrata- (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) , valamint a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői Berlinben megállapodtak a nagykoalíció újraélesztéséről, torzsalkodások veszélyeztetik a koalíció létrejöttét. A szociáldemokraták vezetőségét személyeskedéstől sem mentes viszály tépázza, a kancellárt pedig a CDU új nemzedéke próbálja arra szorítani, hogy a tervezett kormányba új arcok is bekerüljenek. A szeptember végi választás óta tovább csökkent a kereszténypártok és az SPD népszerűsége is.

Egy évvel ezelőtt Martin Schulzot 100 százalékkal választották meg a Német Szociáldemokrata Párt elnökévé. A tavasz során a párt támogatottsága jelentősen megnőtt. Ezt a média akkoriban Schulz-jelenségnek nevezte, ami azonban már a három tartományi választás során távolról sem éreztette hatását, a szeptember 24-i országos választáson pedig a szociáldemokraták példátlanul gyengén szerepeltek.

A szavazás eredményének közzétételekor Martin Schulz pártja nevében leszögezte, hogy a szociáldemokraták egyszer s mindenkorra felmondták az együttműködést Angela Merkellel. A múlt év végén azonban már javában folyt a 2013-ban hivatalba lépett nagykoalíció feltámasztása, ennek során Schulz többször is hangoztatta, hogy nem kíván részt venni a tervezett új kabinetben, de miután a múlt héten közzétették a kemény alkudozás eredményeként létrejött kompromisszumot, nyilvánosságra hozták a miniszteri tárcák elosztását is, kiderült, hogy a közkedvelt külügyminiszter Sigmar Gabriel tisztségét Martin Schulz szerezte meg.

Ezt már Sigmar Gabriel sem hagyta szó nélkül és egy tévéinterjúban szószegésről, a párt vezetőségét tépázó acsarkodásról beszélt. Alighanem ez is közre játszott abban, hogy a hét végén Martin Schulz közölte, mégsem kíván az új kormány tagja lenni és miután már lemondott pártelnök tisztségéről, az előző kormány munkaügyi miniszterét, Andrea Nahlest jelölte meg a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnökeként. (Schulz azonnali hatállyal távozott. A párt elnöksége támogatta Nahles jelölését, a tisztség betöltéséről rendkívüli kongresszuson, április 22-én döntenek - a szerk.)

Bejelentése nemhogy csillapította volna a párt vezetőségében dúló vitát, további olajat öntött a tűzre, mert lépését további önkényeskedésnek minősítették és szabályos szavazást követelnek. Ez a nagykoalíció újraélesztését eleve ellenző ifjú-szociáldemokraták számára is újabb érvet szolgáltat Schulz ellen.

Azonban nemcsak a szociáldemokraták körében dúl a belviszály, hanem a kancellár irányvonalát is egyre több bírálat éri. Kiváltképpen pártjának ifjúsági tagozata sürgeti a nemzedékváltást, és szorgalmaz mind hangosabban új arcokat a tervezett kormányba. Alighanem erre utalt Angela Merkel vasárnapi interjújában, leszögezve azonban, hogy ö a szeptember végi választáson újabb négy esztendőre kapott mandátumot a szavazóktól, és megbízatásának eleget is fog tenni.

Ha viszont most tartanának szavazást, a két kereszténypártnak nemcsak a szociáldemokratákkal, hanem további pártokkal is egyezkednie kellene kormányzásképes koalíció megalakítására, mert szeptember óta 4 százalékkal csökkent és immár alig 29 százalékra zsugorodott az együttesen fellépő kereszténypártok támogatottsága, míg a szociáldemokratáké már alig haladja meg a jobboldali AfD párt 15 százalékát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×