eur:
393.35
usd:
367.97
bux:
65878.92
2024. április 24. szerda György
Donald Trump újabb kemény döntést hozott

Donald Trump újabb kemény döntést hozott

Az Egyesült Államok szigorú büntetővámokat léptetett életbe a kínai és dél-koreai napelemgyártókkal szemben. A lépés egybecseng Trump elnök „Amerika az első” kereskedelmi politikájával, amellyel a helyi gyártókat és dolgozókat akarja védeni a külföldi versenytől.

Donald Trump folytatja protekcionista kereskedelmi politikája megvalósítását. Az amerikaiak bevezették az első büntetővámokat a külföldi napelemgyártó cégekkel szemben. A lépés a gyakorlatban leginkább a kínai és dél-koreai gyártókat érinti, közülük a kínaiakat korábban azzal vádolták, hogy dömpingáron értékesítik termékeiket az Egyesült Államokban.

A két ország gyártói máris bírálták a döntést, ám egy fehér házi szóvivő azt mondta: a Trump-kormányzat „mindig megvédi az amerikai dolgozókat, farmereket és üzletembereket”. Illetékesek közölték azt is, hogy

további kereskedelmi szigorítások várhatók.

Trump már megválasztása előtt sem csinált titkot abból, hogy noha üzletember, nem a szabad verseny híve. Azt hangoztatta, meg kell erősíteni a határokat, hogy ne más országok „gyártsák a termékeinket vagy

ellopják a cégeinket, és tönkretegyék a munkahelyeinket”.

A Trump-féle protekcionizmus első lépéseként az elnök kiléptette az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Kereskedelmi Partnerségi Egyezményből, és közölte, hogy újratárgyalja az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, a NAFTA-t, amely szerinte Kanadának és Mexikónak kedvez.

A Fehér Ház most behozatali vámmal sújtotta a napelemeket és a mosógépeket is. A kétlépcsős vámszabályozás szerint az import napelemek vámja 30 százalékos lesz, ami négy év után 15 százalékra esik. Az első behozott, csaknem egymillió mosógépre 20 százalékos, a továbbiakra pedig 50 százalékos vámot vetnek ki.

Az amerikai napelemgyártók magasabb vámokat akartak, a mosógépeket is gyártó Whirlpool amerikai cég, amely évek óta panaszkodott az olcsó mexikói és dél-koreai importra, üdvözölte a lépést. A cég részvényei megindultak felfelé, és a vállalat azonnal közölte, hogy újabb dolgozókat vesz fel.

Kína és Dél-Korea ugyanakkor dühösen fogadta a hírt. Szöul „túlzó és sajnálatos vámokról” beszélt, amelyek miatt panaszt emel a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Peking szerint az amerikai lépés további kárt okoz a nemzetközi kereskedelmi környezetnek. „Kína – más WTO-tagokkal együtt – határozottan megvédi jogos érdekeit. A szövetségi kormány lépését valójában sok amerikai önkormányzat és vállalat is ellenzi” – mondta egy pekingi kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×