eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megrázó részletek a véres leszámolásról

Megrázó részletek a véres leszámolásról

A helyi titkosszolgálat igazolványait, sőt egyenruháját használták azok a támadók, akik a hétvégén vérengzést hajtottak végre Szomália fővárosában. A dzsihadista kötődésű Al-Shabaab szervezet tagjai közel kéttucat embert lőttek agyon egy szállodában és sokakat megsebesítettek.

A szomáliai hírszerzési szolgálat igazolványait használta és az ügynökség egyenruháját viselte az az öt támadó, aki vasárnap vérengzést rendeztek egy mogadisui szállodában.

Az iszlámista Al-Sabab szervezet akciója egy masszív teherautós pokolgép felrobbantásával indult, amely megsemmisítette a szálloda erősen védett bejáratát.

A támadók ezután besétáltak a hotelbe, és mivel a hírszerzési szolgálat egyenruháját viselték, nem ébresztettek gyanút.

Ezt követően 12 órán át tartották vissza a biztonsági erőket, miközben szobáról szobára járva végezték ki a vendégeket. Az áldozatok között van egy miniszter és egy nő, akit három gyermekével együtt megöltek, mivel azt hitték, hogy a miniszter családjához tartoztak.

A mészárlásért az Al-Shabaab egy órán belül felelősséget vállalt egyik weboldalán.

Két héttel korábban egy sokkoló pokolgépes robbantás 350 embert ölt meg Mogadisuban. Ezt volt az utóbbi idők legvéresebb merénylete a világon.

A támadást az Al-Shabaab számlájára írták, és kérdéseket vetett fel arról, hogy mennyire eredményes a Nemzeti Hírszerzési és Biztonsági Szolgálat, a NISA, amelynek kártyáit és egyenruháit most megszerezték a támadók.

Felmerült az is, hogy a dzsihadistáknak sikerült híveket toborozni az alacsonyabb rangú állomány körében.

A támadás után

menesztették a NISA igazgatóját és a szomáliai rendőrfőnököt.

Közben továbbra sem világos, hogy miért nem vállalta a felelősséget a két héttel ezelőtti támadásért az Al-Shabaab, miközben a mostani merénylet után gyorsan magára vállalta az akciót.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy a dzsihadista szervezet azt állítja, hogy csak katonai és politikai célpontokat támad és nem akarta magára vállalni azt az akciót, amelynek különösen sok polgári áldozata volt. A két héttel ezelőtti merénylet valójában kudarc volt a támadók számára, mert az erősen őrzött reptér volt a célpont, ahol megtalálható az ENSZ helyi képviselete, egy sor követség és az országban állomásozó Afrikai Uniós erők parancsnoksága.

Az Al-Shabaab súlyos veszteségeket szenvedett az utóbbi években, és további csapás a számára, hogy Trump amerikai elnök engedélyezte az amerikai fegyveres erők visszatérését az országba. Ezeket emlékezetes módon 1993-ban vonták ki, amikor a helyi lázadók amerikai helikoptereket lőttek le és megöltek több amerikai tengerészgyalogost.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×