eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Megtorlás": lekapcsolták a civilek hajóját

A berlini külügyminisztérium kapcsolatba lépett Rómával a Földközi-tengeren, Lampedusa közelében az olasz parti őrség által lefoglalt német segélyszervezet Juventa nevű hajója ügyében. Az olasz hatóságok azzal gyanúsítják a segélyszervezetet, hogy közvetve együttműködött a líbiai embercsempészekkel és migránsoknak segítetett az Európai Unióba történő illegális belépésre.

A német Jugend Rettet nevű segélyszervezet Juventa nevű hajóját a líbiai partokhoz közel fekvő olasz sziget, Lampedusa közelében tartóztatta fel a parti őrség, majd az illetékes olasz ügyészség rendelete alapján le is foglalta.

A vád szerint megállapítást nyert, hogy a Juventa legénysége kapcsolatban állt líbiai embercsempészekkel és számos esetben fedélzetére vett majd olasz földön partra tett afrikai migránsokat. A Jugend Rettet egyike azoknak a nem kormányzati szervezeteknek, amelyek mentőhajókkal igyekeznek a Földközi-tengeren bajbajutott migránsok segítségére sietni.

Miután a közelmúltban felmerült a gyanú, hogy ezek a szervezetek együttműködnek azokkal a líbiai embercsempészekkel, akik busás összegekért hajlandók afrikaiak vízi úton történő átszállítására Európába, a római kormány magatartási kódexet dolgozott ki, amelynek aláírói kötelezik magukat az Európai Unió idevágó szabályainak betartására.

A Jugend Rettet azonban nem írta alá ezt a kódexet, ezért a német kommentárok egy része mintegy olasz megtorlást emleget, és megszégyenítőnek nevezi, hogy a jómódú Európa ölbe tett kézzel nézi, amint Líbiából indult menekülök százai fulladnak a tengerbe.

A Jugend Rettet szóvivője hangsúlyozta, hogy a Juventa hajóval csupán embermentő akciókat hajtottak végre. A 2015-ben Berlinben zömében egyetemisták által alapított segélyszervezet az eredetileg halászati célra használt hajót magánszemélyektől kapott közel félmillió euróból 220 személy felvételére alkalmas hajóvá építette át és csupán a múlt évben több mint hat és fél ezer Líbiából indult migránst tett partra Olaszországban.

A múlt hónapban a német belügyminiszter közölte, hogy az év eleje óta több, mint 93 ezer személy érkezett Líbia felől Olaszországba. A belügyminiszter megbízható forrásokra hivatkozva utalva elmondta, hogy a meglehetősen veszélyes vízi utat szinte kizárólag azok élig túl és jutnak el Európába, akik kellőképpen megfizetik az embercsempészeket.

Thomas de Maiziere szerint ebben a tarthatatlan állapotban igencsak kétes szerepet játszanak a civil szervezetek, mert a tengeri átkelés kizárólag anyagi kérdéssé vált. A belügyminiszter rámutatott arra is, hogy a migránsok között alig akad olyan, akit a szíriai vagy az iraki polgárháború kényszerített menekülésre; a legtöbben ugyanis gazdasági okokból, Afrikából indulnak útnak Európa felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×