eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Minden szem Trump és Putyin találkozójára szegeződik

Minden szem Trump és Putyin találkozójára szegeződik

Milyen hangulatú lesz Donald Trump és Vlagyimir Putyin első találkozója, amelyre a hamburgi G20-as csúcson kerül sor? Bár az amerikai elnök korábban barátkozni akart az orosz államfővel, egyre nagyobb a nyomás rajta, hogy kemény álláspontot vegyen fel.

Donald Trump választási kampánya idején „erős vezetőnek” írta le Vlagyimir Putyint, akivel „alkut lehet kötni” és újraindítani a fagyos amerikai-orosz viszonyt.

Hónapokkal később, amikor végre az orosz elnök szemébe nézhet, ugyanakkor

egyre nagyobb a nyomás rajta, hogy keményen mondjon oda Putyinnak.

A két vezető a hamburgi G20-as csúcson találkozik a hétvégén.

Az Egyesült Államokban továbbra is folyik a vizsgálat arról, hogy Oroszország állítólagosan beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba, és Hillary Clintont kompromittáló, lopott információkkal segítette Trump választási győzelmét.

Az elnököt emellett azzal is gyanúsítják, hogy környezete kapcsolatokat épített ki és összejátszott a Kremllel.

Mindeközben a demokraták mellett Trump saját republikánus pártjának tagjai is kemény szembehelyezkedést követelnek Moszkvával szemben, és újabb szankciókat akarnak a Krím-félsziget 2014-es elcsatolása miatt.

Minden szem Trump és Putyin találkozójára szegeződik

Azzal is vádolják Oroszországot, hogy Bassár al-Aszad szíriai elnök támogatásával meghosszabbította a szíriai polgárháborút és a lakosság szenvedését. Aszad emberi jogi gyakorlata és az, hogy több nyugati kormány és nemzetközi szervezet szerint is vegyi fegyvereket alkalmazott, az amerikaiak szerint hozzájárult a régiót sújtó káoszhoz és az Európára zúduló menekültáradathoz.

„Trump elnöknek világossá kell tennie, hogy a világszerte folytatódó orosz agresszió elfogadhatatlan és felelősségre vonják őket érte”

– fogalmazott Cory Gardner coloradói republikánus szenátor. Ő egyike volt azoknak, akiket a múlt hónapban a Trump-stáb a Fehér Házba invitált, hogy egy vacsorán külpolitikai kérdésekről beszélgessenek.

Az amerikai hírszerzési ügynökségek – akikkel az elnöknek megromlott a kapcsolata – azt állítják, hogy Oroszország törte fel tavaly a Demokrata Párt emaljeit és ezzel segítette Trump győzelmét. Az elnök szerint viszont a két fél összehangolt tevékenységéről szóló állítások „boszorkányüldözéssel” érnek fel.

„Ha Trump mosolyogni fog, esetlen vállon veregeti Putyint vagy azt mondja, megtiszteltetés találkozni Önnel, akkor a Kongresszus szélsőségesen negatív módon reagál majd”

– illusztrálta az elnökre nehezedő nyomást Julie Smith, Obama volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója.

Tudósítók azt is megjegyzik: Trump eddig sem tett semmi olyat, aminek az oroszok örültek volna. Katonái Lengyelországban és a Baltikumban néznek farkasszemet az orosz erőkkel, harci gépei pedig az oroszok légteréhez közel járőröznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×