INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

tudósítóink

münchen

konferencia

tehetséggondozás

A tehetségek támogatása Németországban és Magyarországon

A tehetségek támogatása Németországban és Magyarországon

Infostart / InfoRádió

Münchenben a Bajor Ipar Székháza tegnap nemzetközi tapasztalatcserének adott otthont Tehetség Találkozók Európában címmel. Magyarországot eredetileg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár képviselte volna, azonban a Lufthansa törölte tegnap délelőtti budapesti járatát, ezért Novák Katalin helyett a már Münchenben tartózkodó Ekler György vázolta a magyarországi tehetségek támogatását. A német tapasztalatokról és ezek globális vetületéről Roja Klingner, a bajorországi tehetség-központ igazgatója beszélt.

Bajor földön igencsak régi keletű a tehetséges fiatalok támogatása. II. Miksa bajor király 1852-ben elrendelte, hogy a róla elnevezett Maximiliáneum épületében ingyenes szállást és ellátást biztosítsanak a szegény sorsú, de kiváló eredményeket felmutató diákoknak. Noha a második világháború óta a Maximiliáneum a bajor törvényhozásnak is otthont ad, a tehetséges fiatalok változatlanul a München egyik jelképévé vált és a várost kettészelő Isar folyón átvezető híd tengelyében tornyosuló épület lakói maradtak.

A magyarországi gyakorlatot ismertető Ekler György ilyen látványos műemlékről ugyan nem tudott említést tenni a tehetséges gyerekek és fiatalok támogatásával kapcsolatban, de elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyelete alatt működő Új Nemzedék Központ feladata a fiatalokat érintő szolgáltatások biztosítása.

A tehetségek támogatása Németországban és Magyarországon

Utalt arra is, hogy a határokon átnyúló kapcsolatrendszer kiépítése és fejlesztése révén kiépülőben van a szoros együttműködés a hasonló céllal működő külföldi intézményekkel. Ilyen szervezetként mutatkozott be a müncheni találkozón a bajorországi tehetség-központ igazgatója, Roja Klingner.

A Teheránban született és Bécsben felnőtt Roja Klingner hangsúlyozta, hogy tapasztalatból ismeri, mennyire áldásos, ha már óvodáskorban felismerik a gyerekek különleges adottságait. Ennek érdekében 8 éve indította el a kiváltképpen tanácsadásra, valamint szakmai szolgáltatásra szakosodott projektet, amely időközben már több országban működik együtt állami és magánkezdeményezésekkel a tehetséges gyerekek fejlődésének és adottságaik kibontakoztatásának elősegítésében.

Kapcsolódó hang

A tehetségek támogatása Németországban és Magyarországon
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018