eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
A küszöbön billegnek a magyar pártok

A küszöbön billegnek a magyar pártok

Ha most tartanák a választásokat Szlovákiában, rekordszámban jutnának be a pártok a pozsonyi törvényhozásba. Kilencpárti lenne a parlament, bejutna a jelenleg parlamenten kívüli MKP is, sőt, megelőzné a kormánypárti Hidat, legalábbis a Polis közvélemény-kutató ügynökség mérése alapján.

A szlovákiai parlamenti választások győztese még mindig a most legerősebb kormánypárt, a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer lenne 28 százalékkal. A június 13. és 19. között 1208 személy részvételével elvégzett felmérés szerint második legerősebb pártként 16,5 százalékkal a Szabadság és Szolidaritás nevű liberális tömörülés kerülne a parlamentbe. A szélsőjobboldali Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt 11,8, a Szlovák Nemzeti Párt 9,5, az Egyszerű Emberek 9,1, a Család vagyunk 7,4, a kereszténydemokrata KDH pedig 6 százalékkal lenne parlamenti párt.

Ami magyar szempontból érdekes, hogy a közvélemény-kutató intézet szerint mindkét magyar párt a parlamenti küszöbön billeg.

Az MKP-nak 5,3 százalék jutna, amivel hosszú idő után lépné át a bejutási küszöböt, a Híd támogatottsága pedig folyamatos csökkenés után jelenleg csupán 5,2 százalékon áll.

A Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyespárt a Smer és az SNS mellett tagja a jelenlegi kormánykoalíciónak. Arra, hogy az MKP megelőzze a Hidat, évek óta nem volt példa.

Hangácsi István politikai elemző úgy véli, hogy egy felmérés eredményéből még nem lehet igazán hosszú távra következtetni, viszont intő jel azoknak, akik gyengébben szerepelnek egy-egy felmérés során. A Híd visszaesésének oka, hogy a párt választói nehezen bocsátották meg, hogy Bugár Béla kormányra lépett a Smerrel és az SNS-szel, melyeket éveken keresztül rendszeresen bírált. Az elemző szerint a párt süllyedése mögött az áll, hogy pozíciója a koalíción belül jelentősen gyengül, és folyamatos meghátrálásra kényszerül a Smer és az SNS ellenében. „A párt eddig jóval többet engedett a komoly horderejű ügyekben. A médiában úgy jött le, hogy a párt engedékenyebb, nem vállal konfliktusokat a Smerrel és az SNS-szel annak érdekében, hogy akár a saját céljait megvalósítsa, és nézőpontját érvényre juttassa. Emiatt elóvatoskodják a koalíciós egyeztetéseket” – fogalmazta meg a Híd támogatásának csökkenését Hangácsi.

A jelenlegi mutatók szerint a Híddal sem a Smer-SNS koalíciós párosnak, sem az ellenzéknek nem lenne meg a parlamenti többsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×