eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Londoni tűz: Theresa May is kap a népharagból

Londoni tűz: Theresa May is kap a népharagból

Előfordulhat, hogy soha nem tudják azonosítani a londoni Grenfell-toronyban odaveszett áldozatok egy részét. A pusztító tüzet mostanra sikerült eloltani, Nagy-Britanniában azonban egyre nagyobb a harag, mert sokan úgy látják: a szegényebb sorban élő emberek élete kevesebbet ér. Bírálatok érik Theresa May kormányfőt is.

Londoni tűz: Theresa May is kap a népharagból

Péntek kora délutánig 30 halálos áldozatról számoltak be a  londoni hatóságok, de a rendőrség nyomasztó figyelmeztetést adott ki: a világ egyik legfejlettebb nagyvárosában történt

katasztrófa áldozatainak egy részét valószínűleg soha nem tudják azonosítani.

Az első azonosított áldozat a mérnöki tanulmányokat folytató, huszas éveiben járó szíriai menekült, Mohamed Alhadzsali volt, aki testvérével, Omarral együtt próbált lejutni a lépcsőn.

Elvesztették azonban egymást. Omart megmentették a tűzoltók, Mohamed viszont tudta, hogy meg fog halni és telefonon elbúcsúzott barátaitól – jelentette a BBC. A torony körüli utcákon az „eltűnteket” kereső fényképes poszterekkel tapétázták ki a buszmegállókat és falakat.

Londoni tűz: Theresa May is kap a népharagból

A tűzoltók és mentők közben tovább kutatnak a koromtól fekete betonvázban.

Becslésük szerint több mint 60 ember veszhetett oda.

A mentőalakulatok már nem számítanak arra, hogy további túlélőket találnak. Így kivétel lehet annak az idős embernek a története, akit csodával határos módon, 12 órával a tűz kezdete után mentettek ki.

Közben egyre nagyobb a harag, mert sokan azt mondják, hogy a tragédia elkerülhető lett volna, és hogy a hatóságok a tanácsi bérlők életét kockáztatva takarékoskodtak, amikor a biztonsági rendszerek beépítéséről volt szó.

Londoni tűz: Theresa May is kap a népharagból

Theresa May miniszterelnök ugyan ellátogatott a helyszínre és háláját fejezte ki a hősies harcot folytató tűzoltóknak és mentősöknek, de egyetlen túlélővel vagy helyi lakossal sem találkozott. Ezzel csak tovább fokozta a haragot és tanácsadói magyarázkodásra kényszerültek: azzal érveltek, hogy a kormányfő és népes testőrsége nem akarta akadályozni a mentesítést.

Jeremy Corbyn, a múltheti választásokon előretört ellenzéki Munkáspárt vezére viszont gyorsan kihasználta az alkalmat.

A helyszínre sietve a helyi közösségek képviselőivel találkozott, túlélőket ölelt át és támogatásáról biztosította őket. A gazdag Kensington és Chelsea kerület épp a múlt heti voks után kapott – mindössze 20 szavazatos többséggel – munkáspárti parlamenti képviselőt és Emma Dent Coad dühösen azt mondta: a helyi önkormányzat elárulta a lakosokat. Azt is hozzátette: attól tart, folytatják a szegényebb lakosok kiszorítását és azt hogy vidéki városokba telepítik át a tűzben otthontalanná váltakat – mivel az önkormányzat már korábban is próbálkozott ilyesmivel.

Azzal vádolta az önkormányzatot, hogy a tragédia után kivárt és nem lehetett látni képviselőit sem a helyi segélyközpontokban, sem a templomokban, ahol az önkéntesek már javában ténykedtek. Még a jobb sorban élő konzervatív szavazóknak is elegük van abból, ahogy az önkormányzat a szegényebbeket kezeli – mondta.

Theresa May kormányfő nyilvános vizsgálatot rendelt, míg a Scotland Yard bűnügyi nyomozásba kezd.

A miniszterelnök helyett eddig az önkormányzatokért felelős miniszter volt kénytelen magyarázni konzervatív és munkáspárti kormányok bizonyítványát, azaz, hogy miért engedték, hogy más országokban betiltott veszélyes burkolattal lássanak el szociális lakótömböket.

Sajid Javid péntek reggel stúdióról stúdióra járva bizonygatta a médiában, hogy „mindent meg fognak tenni” a helyzet gyors kezelésére, de meg kell várni a „szakértők véleményét”, de nem ígérte meg, hogy vízpermetezőt építenek a hasonló házakba vagy kitelepítik az ott lakókat. Hozzátette: 4000 hasonló magas épület van az országban, de nem mindegyiket burkolták újra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×