eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Döbbenetes sorsok: templomok lépcsőin hagyják a gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhhaláltól

A szomszédos Kolumbiában keres jobb életet sok venezuelai, aki a szegénység és éhezés elől menekül. Az országban további tüntetések várhatók azt követően, hogy néhányan meghaltak a tiltakozások során.

Középosztálybeli, de lesoványodott és éhezik – ez Carlos Naranjo Moreno, egy venezuelai egyetemi tanár fia. Ő is egyike azoknak a honfitársainak, akik a válság és a hiperinfláció miatt kénytelen otthagyni hazájukat.

Moreno apja egy szívműtét közben halt meg, mert az anyagi gondokkal küszködő kórháznak nem volt a készletei között egy fontos gyógyszer – ír az elszegényedett venezuelai lakosokról szóló riportjában a Telegraph című lap.

A fiatalember utolsó fizetése egy kis kenyérre, rizsre és tejre volt elegendő.

„Ezt már sem fizikailag, sem mentálisan nem bírtam. Nem tudtam tovább maradni”

– mesélte azt, hogy miért hagyta hátra hazáját.

A venezuelai kormány becslése szerint 2014 és 2016 között egymillióan távoztak és egyre inkább gyorsul a kivándorlás. Januárban már 47 ezren érkeztek Kolumbiába, kétszer annyian, mint egy évvel korábban.

A hét közepén három ember, köztük egy 23 éves fiatal nő halt meg, amikor többszázezren vonultak az utcákra a gazdasági helyzet ellen tiltakozva. Ezzel már 8-ra ugrott az áprilisban meghalt tüntetők száma.

Nicolas Maduro elnök erre válaszul megszigorította a biztonsági intézkedéseket és az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy puccsot akar végrehajtani.

A tiltakozókat az is tüzeli, hogy a Legfelsőbb Bíróság megpróbálta átvenni a Nemzetgyűlés törvényalkotó jogkörét.

A Nemzetközi Valutaalap szerint idén 1600 százalékos lesz az infláció az országban, ahol egy zsák rizs ára elérte a havi átlagfizetés egytizedét.

Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok kígyóznak és volt már olyan eset, hogy állatkertekből vadállatokat vittek el a húsuk miatt. Nagyon nehéz hozzájutni még a legegyszerűbb fájdalomcsillapítókhoz is.

Döbbenetes sorsok: templomok lépcsőin hagyják a gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhhaláltól

Mindeközben Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportőr állama. A kutak azonban kezdenek leállni, mert összeomlott a termelés.

José Fernandez karitatív aktivista arról számolt be, hogy az emberek a templomok lépcsőin hagynak gyermekeket.

Maduro elnök a marxista szimpátiájú Hugo Chavezt váltotta az elnöki székben és úgy tűnik, az ő kormányzása idejére vált világossá a chavezi kézivezérlés kudarca, amelynek egyik célja a szegénység visszaszorítása volt.

A tüntetések már a korábban kormánypárti szegénynegyedekre is átterjedtek és Maduro médiakontrollja ellenére a múlt héten azt lehetett látni egy élő tévéadásban, hogy az elnököt tojással dobálják meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×