eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kezd szétesni a szocialista párt Franciaországban

Kezd szétesni a szocialista párt Franciaországban

Szakértők hónapok óta jósolják, most a franciák szeme előtt zajlik: megkezdődött a szocialista párt szétesése Franciaországban. A végső lökést Manuel Valls, Francois Hollande volt miniszterelnöke adta meg azzal, hogy két napja bejelentette, már a választások első fordulóján Emmanuel Macron-ra fog szavazni.

Valls váltott

„Természetesen támogatni fogom Benoit Hamon-t az elnöki posztért folyó küzdelemben.” Ezt mondta január 29-én Manuel Valls, azt követően, hogy a szocialista párt jelöltállító választásán alulmaradt Hamon-nal szemben. Két hónappal később 180 fokos fordulatot végrehajtva a volt miniszterelnök bejelentette: mégis a papíron függetlenként induló Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter mellett teszi le a voksát, és ezt már a választások első fordulóján.

Manuel Valls döntését azzal indokolta, hogy

mindent meg kell tenni a nyerésre álló szélsőjobboldali jelölt győzelme elkerülése érdekében,

de ez az érvelés sokak szerint erősen sántít. Egyrészt azért, mert bár a közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen a második helyen áll Macron mögött, egyáltalán nem biztos, hogy eljut a második fordulóig, másrészt egyelőre nem Macron és Le Pen, hanem Macron és tíz másik jelölt, köztük a szocialista elnökjelölt között zajlik a verseny.

A szocialista párt Hamon-hoz hű vezető politikusai és a párttagság egy jelentős része mindenesetre felháborodottan reagált a lépésre, többen nemes egyszerűséggel leárulózták Valls-t. A jobboldal ezzel szemben most azt hangoztatja, hogy tiszta víz került a pohárba, és immár végképp bebizonyosodott, Emmanuel Macron saját állításával ellentétben nem független, a bal-jobb megosztottságot meghaladó, új politikai alternatívát hozó jelölt, hanem a szocialisták embere.

Ezt természetesen az érintettnek az első fordulóig hátralevő három hétben nehéz lesz cáfolnia, hiszen Valls előtt több szocialista nagyágyú is támogatásáról biztosította. Többen egészen mulatságos módon. A befolyásos Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter például azzal állt Emanuel Macron mellé, hogy ő továbbra is szocialista marad, de pártja hivatalos jelöltje, Benoit Hamon programját megvalósíthatatlannak tartja.

Ez és a hozzá hasonló, egyesek szerint tudathasadásos, mások szerint a politikai cinizmust szépen kifejező magatartások és kijelentések most mindenesetre azt eredményezik, hogy a szocialista párttagságon belül óriási a felháborodás. A legtöbben főleg a demokrácia lábbal tiprását vetik az „áruló” vezető szocialista politikusok szemére, mondván, nem tartják tiszteletben saját pártjuk jelöltállító választásának eredményét.

A vezető szocialista politikusok lépése ugyanakkor érthető:

Benoit Hamon-nal semmi esélyük hatalomban maradni,

az Ifop közvéleménykutató legfrissebb adatai szerint ugyanis a szocialista politikus ötödik a versenyben, csaknem öt ponttal lemaradva a negyedik helyezett, szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon mögött. E felmérés szerint az első helyen Emmanuel Macron, másodikon Marine Le Pen, harmadikon Francois Fillon áll.

Igaz, mindehhez hozzá kell tenni: a Brexit, illetve a jobb- és baloldali jelöltállító választások kapcsán már megmutatkozott, hogy a közvélemény-kutatások rendre bakot lőttek, egyes vélemények szerint manipuláltak. Távolról sem biztos, hogy a jelenlegi számok a valóságot mutatják. Egyrészt vannak olyan, nem hagyományos módszerekkel készült számítások, melyek Francois Fillon-t teszik az első helyre, másrészt egyre több elemző nevezi választási lufinak Emmanuel Macron-t, amely szerintük jelenleg leereszkedőben van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×