eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiderült, miből fedezné London a sima Brexitet

Szerdán terjesztik be az úgynevezett "kis költségvetést" a brit parlamentben, de Philip Hamond pénzügyminiszter már a hét elején fontos részleteket árult el a Brexitről, az egészségügyről és Nagy-Britannia általános gazdasági helyzetéről.

Philip Hamond brit pénzügyminiszter erősödő gazdaságra, két százalékos növekedésre, tehát nagyobb adóbevételre számít. Ezt egy 60 milliárd fontsterlinges Brexit tartalék-alap létesítésére kívánja felhasználni. Úgy látja, hogy erre nagyobb szükség mutatkozik, minthogy az extra bevétellel az egészségügy fejlesztését támogassák.

Bizonyos, hogy az ellenzék nemtetszését fogja kifejezni, hiszen az idősek száma Nagy-Britanniában egyre nő, növekedik a népesség is, tehát többet kellene szánni az egészségügyre. A költségvetés újabb másfél milliárdot irányoz elő szociális gondozásra, de a hatalmas összeg, a 60 milliárdos tartalék a Brexit sima levezénylését szolgálja.

Európai politikusoktól lehetett már hallani olyan kijelentéseket, hogy Anglia majd megkeserüli és megszenvedi, hogy a Brexit-re vetemedett. Ennek fényében beszélt Hamond pénzügyminiszter egy vasárnapi tévéinterjúban arról, hogy téved, aki azt hiszi, hogy London és Brüsszel nem fog megegyezni egymással. Minden letárgyalható, s közben Nagy-Britannia a világpiaci szerepét is alaposan megerősíti.

Ugyanakkor a miniszter szerint a kilépés többéves folyamatában bizonyára lesznek hullámvölgyek. Ezért, és az aggódók megnyugtatása végett fontos félretenni 60 milliárdot.

Az új költségvetés új bevételi forrásokat is teremt. Folyik a küzdelem a dohányzás ellen, és a cigarettagyárakat most arra kényszerítik, hogy a legolcsóbb csomag árát 50 százalékkal, nyolc és fél fontra emeljék, ami 2850 forintnak felel meg. A nyolc fontos cigaretta pakli pedig az angol kereseti viszonyok között sem csekélység.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×