eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lassan halad Moszul ostroma

Ellentámadásba ment át az Iszlám Állam a moszuli csatában. Az iraki fegyveres erők szerint a dzsihadisták a menekülő civilek közé vegyültek és emberi pajzsként használják őket.

Tovább dúl a moszuli csata és az amerikai támogatású iraki erők csak nehezen tudják visszaszorítani az Irak második legnagyobb városát 3 év lerohanó Iszlám Államot.

Csütörtökön a dzsihadisták egy éjszakai vihart kihasználva ellentámadást indítottak. A város délnyugati negyedeit robbanások rázták meg és csak reggelre csitultak le egy kicsit a harcok.

A szélsőségesek az iraki erők elit Terrorelhárító Szolgálatának egységeire próbáltak lecsapni, amikor azok a heves szél miatt nem tudták használni légifelderítő eszközeiket.

Egy magasrangú iraki katonai vezető azzal is megvádolta a dzsihadistákat, hogy a menekülő családok közé vegyülve próbálták megközelíteni a katonákat. Egy másik vád szerint a harcosok családi házakba fészkelték be magukat.

Az Iszlám Állam egyik elfogott parancsnoka egy ritka rádióinterjúban ezt meg is erősítette: azt mondta, amikor az ember a túléléséért harcol, bármire képes, még a családtagját is a víz alá húzná, hogy életben maradjon.

Ugyanakkor kérdések merülnek fel arról, hogy az ostromló erők mennyire hajlandók visszafogni magukat, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat. Moszuli lakosok azt mondták, hogy szerdán polgári áldozatai is voltak az Iszlám Állam egyik mecsetje ellen végrehajtott légicsapásnak.

A támadás miatt több környékbeli ház is összedőlt. Az amerikai vezetésű koalíció válasza az volt, hogy „nem volt tudomásuk az Omar al-Aszvad mecset elleni légitámadásról”.

Segélyügynökségek szerint a városban rekedt lakosok száma 750 ezer körül lehetett az ostrom kezdetén, miközben becslések szerint többezer dzsihadista harcos áll szemben a támadó erőkkel. A militánsok autós öngyilkos merénylőket és mesterlövészeket vetnek be és utcákat aknásítanak el, hogy fékezzék a kormányerők és a velük szövetséges milíciák offenzíváját.

Az iraki erők már január óta ellenőrzik Moszul keleti részét, de ezt a hadisikert is 3 hónapon át tartó szívós munkával érték el. A nyugati városrész elleni offenzíva február 19-én indult és azóta az ENSZ becslései szerint 28 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Csütörtökön több, mint 1000 embernek sikerült kijutnia a város déli negyedein keresztül. Néhányan azt mondták, hogy a dzsihadisták rájuk lőttek.

Az iraki hadsereg kiszűri a menekülők közül a férfiakat és kihallgatja őket, hogy kiderítse: az Iszlám Állam harcosai voltak-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×