eur:
393.99
usd:
369.25
bux:
65831.87
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Merkel gyűjtőtáborokról tárgyal, de nem mindenki támogatja

A berlini kormánynak egyre nagyobb nehézséget jelent a menekültkérdés kezelése. Elemzők jórészt erre vezetik vissza a kancellár népszerűségének hanyatlását. Angela Merkel most azon fáradozik, hogy a párizsi kormány egyetértésével Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat létesítsenek az Európa felé igyekvő afrikaiak bevándorlásának szabályozására.

A napokban a tunéziai kormányfő járt Berlinben, akinek a kancellár szintén szóba hozta olyan gyűjtőtáborok létesítését Észak-Afrikában, ahonnan a menedékre valóban jogosult személyek rendezett körülmények között utazhatnának be valamelyik uniós országba. Yuszef Sahed azonban nyíltan Angela Merkel tudtára adta, hogy erre nem lát lehetőséget Tunéziában.

Hasonló céllal az elmúlt héten Algériát is fel akarta keresni a kancellár, útját azonban az algériai államfő rossz egészsége miatt le kellett mondani. A hét közepén Kairóba indul, abban a reményben, hogy Abdel Fattah Al-Sziszi elnökkel folytatandó tárgyalásain előre tudja mozdítani a Földközi-tengeren át Európába készülő menekülök visszatartását célzó tervet.

Angela Merkel francia támogatással az Ankarával kötött megállapodáshoz hasonló szerződés kidolgozásán fáradozik. Amióta a múlt évben az Európai Unió megegyezett Ankarával, hogy visszatartja a görög szigeteken át a Balkán felé tartó zömében szíriai, iraki és afgán menekülteket, gyakorlatilag megszűnt a Kis-Ázsiából érkező migránsok száma.

Az EU 3 milliárd euróval támogatja a török kormányt az ország területén létesített táborokba érkezett menekültek eltartására. Mivel a német hírszerző szervek értesülései szerint

Észak-Afrika országban jelenleg közel kétmillió afrikai várakozik a kedvező lehetőségre,

hogy a Földközi-tengeren át embercsempészek közvetítésével átkelhessen Európába, a berlini kormány mielőbbi megoldást sürget.

Ez azonban nem lehet gyűjtőtáborok felállítása – jelentette ki a német külügyminiszter. Sigmar Gabriel a Spiegel hírmagazinnak adott nyilatkozatában - mintegy szembe fordulva Angela Merkel és Thomas de Maiziere belügyminiszter tervével – úgy vélte, hogy semmi esetre sem lehet olyan javaslat elfogadására kényszeríteni valamely észak-afrikai országot, amely a belső egyensúly megbomlását robbanthatja ki.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Spiegelnek Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is, rámutatva arra, hogy szemben áll az európai értékrenddel, ha a Földközi-tengerből kimentett migránsokat visszaszállítják valamely észak-afrikai országban létesített gyűjtőtáborba, hogy onnan próbálkozzanak a hivatalos beutazás kérvényezésével az unió területére. Az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Sobotka szintén a kancellár terve mellett tört lándzsát a Spiegelnek adott interjúba és leszögezte, hogy az Európai Uniónak hatékonyan kell védelmeznie külső határait és akik – akár a Földközi-tengeren átkelve – ezt nem veszik figyelemben, azokat hazatérésre kell kényszeríteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×