eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Őszig nem indít egymás ellen lejárató kampányt a két magyar párt

Az együttműködés lehetőségéről és az őszi megyei választásokról egyeztetett a hétvégén Pozsonyban a Magyar Közösség Pártja és a Híd legfelsőbb vezetése. Végleges együttműködési megállapodás ugyan nem született a két magyar párt között, de abban megegyeztek, hogy a megyei választásokról megyei szinten kezdenek tárgyalásokat, és arról is döntés született, hogy nem indítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt közti tanácskozást a Híd pozsonyi székházában tartották. A két pártelnök által vezetett négytagú küldöttségek egyebek mellett abban egyeztek meg, hogy nem indítanak egymás ellen lejárató kampányt az őszi megyei választások előtt. Az MKP elnöke szerint fontos lépést tettek a felvidéki magyarság megyei képviseletének megerősítése érdekében. „Ez az első lépés, ami ma itt elkezdődött, az a lenti szintekről és az együttműködés lehetőségéről szól” – jegyezte meg Menyhárt József.

A Híd közel egy évvel ezelőtt hívta tárgyalni az MKP képviselőit. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a két párt már nem engedheti meg magának, hogy bármely választási kampányban – legyen a tét parlamenti, megyei vagy helyhatósági voksolás – folytatódjon az eddig jellemző sárdobálás. „A tét az, hogy tudunk-e úgy együttműködni, hogy az, ami az elmúlt hét évben felhalmozódott, azt minél inkább lefaragjuk a két párt együttműködésének érdekében”. Bugár Béla hozzátette, a megyei választások az első lépcsőfok ahhoz, hogy kiderüljön, valóban őszinte-e az együttműködési szándék a két párt között.

A legnehezebb feladat minden bizonnyal a közös képviselőjelölt-listák kialakítása lesz. Az MKP jelenleg 41 megyei képviselővel és három alelnökkel van jelen a megyei politikában, a Hídnak ehhez képest jóval kevesebb, csupán 17 megyei képviselője van. Az őszi választások kapcsán az MKP egyes járási szervezetei hajlanak a Híddal való együttműködésre, más helyeken ennek lehetőségét elutasítják. Abban azonban konszenzusra jutottak, hogy nem állítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt elnökeinek egyeztetése folytatódik. A következő találkozót március végére tervezik a felek, amikor már a jelöltek neveiről, konkrét egyezségekről is megállapodás születhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×