eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Őszig nem indít egymás ellen lejárató kampányt a két magyar párt

Az együttműködés lehetőségéről és az őszi megyei választásokról egyeztetett a hétvégén Pozsonyban a Magyar Közösség Pártja és a Híd legfelsőbb vezetése. Végleges együttműködési megállapodás ugyan nem született a két magyar párt között, de abban megegyeztek, hogy a megyei választásokról megyei szinten kezdenek tárgyalásokat, és arról is döntés született, hogy nem indítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt közti tanácskozást a Híd pozsonyi székházában tartották. A két pártelnök által vezetett négytagú küldöttségek egyebek mellett abban egyeztek meg, hogy nem indítanak egymás ellen lejárató kampányt az őszi megyei választások előtt. Az MKP elnöke szerint fontos lépést tettek a felvidéki magyarság megyei képviseletének megerősítése érdekében. „Ez az első lépés, ami ma itt elkezdődött, az a lenti szintekről és az együttműködés lehetőségéről szól” – jegyezte meg Menyhárt József.

A Híd közel egy évvel ezelőtt hívta tárgyalni az MKP képviselőit. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a két párt már nem engedheti meg magának, hogy bármely választási kampányban – legyen a tét parlamenti, megyei vagy helyhatósági voksolás – folytatódjon az eddig jellemző sárdobálás. „A tét az, hogy tudunk-e úgy együttműködni, hogy az, ami az elmúlt hét évben felhalmozódott, azt minél inkább lefaragjuk a két párt együttműködésének érdekében”. Bugár Béla hozzátette, a megyei választások az első lépcsőfok ahhoz, hogy kiderüljön, valóban őszinte-e az együttműködési szándék a két párt között.

A legnehezebb feladat minden bizonnyal a közös képviselőjelölt-listák kialakítása lesz. Az MKP jelenleg 41 megyei képviselővel és három alelnökkel van jelen a megyei politikában, a Hídnak ehhez képest jóval kevesebb, csupán 17 megyei képviselője van. Az őszi választások kapcsán az MKP egyes járási szervezetei hajlanak a Híddal való együttműködésre, más helyeken ennek lehetőségét elutasítják. Abban azonban konszenzusra jutottak, hogy nem állítanak egymás ellen megyeelnök-jelölteket.

A két párt elnökeinek egyeztetése folytatódik. A következő találkozót március végére tervezik a felek, amikor már a jelöltek neveiről, konkrét egyezségekről is megállapodás születhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×