eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rosszabb minőségű terméket küldenek Szlovákiába, mint Ausztriába?

A szlovák szakértők által vizsgált élelmiszerek több mint fele rosszabb minőségű Szlovákiában, mint Ausztriában. A szlovák földművelésügyi minisztérium 22 márka termékeit hasonlította össze, és ezek közül csupán kilenc termék összetétele volt azonos mindkét országban.

A tesztelt áruk felénél kimutatták, hogy ugyanazok a termékek Ausztriában jobb minőségűek, mint azok, amelyek Szlovákiában kaphatók – mutatott rá Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Úgy véli, a multinacionális cégek két csoportba sorolják a fogyasztókat. „A teszteredmények alátámasztották aggályainkat, amelyeket már többször megfogalmaztunk az Európai Unióban. A termékek felénél találtunk olyan jelentős különbségeket, amelyek meghatározzák a minőségüket. Ezek mind multinacionális vállalatok termékei, melyek a szlovákiai piacon fellelhetőek és gyengébb minőségűek” – fejtette ki a tárcavezető. Véleménye szerint a vásárló nem számít arra, hogy az egyforma csomagolású termékek közül az egyikben több színezőanyag, édesítőszer, tartósítószer vagy kevesebb hús van.

Jozef Bíreš, a Szlovák Állami Állategészségügyi- és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatója hozzátette, 22 terméket vásároltak Ausztria és Szlovákia területén. Elmondása szerint az ellenőrök a csomagolásokon található címkéket is értékelték. Vagyis, hogy szerepel-e rajta az adott termék összetétele, tápértéke, az allergének mennyisége, a csokoládék esetében a kakaómassza, ill. a szárazanyag tartalom, a húskészítmények esetében a hús, a tejtermékeknél pedig a zsír és a fehérje tartalom, továbbá, hogy milyen tartósító- és édesítőszert, valamint festékanyagot tartalmaznak az adott termékek.

A tesztben a legutolsó helyen az édesített üdítőitalok, a fűszerek, a sajtok és a húskészítmények végeztek. A vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanannak a frankfurti virslinek a hústartalma Szlovákiában jóval alacsonyabb, mint Ausztriában. Ez a helyzet az őrölt fahéjjal, a mozzarellával, az egyik vizsgált teával és narancslével is – ízük és illatuk is különböző a felhasznált édesítőszerek és egyéb összetevők eltérő mennyisége miatt.

Gabriela Matečná rámutatott, több közép- és kelet-európai országban – Bulgáriában, Romániában és a balti államokban is – hasonló minőségi értékelésre bukkantak. A miniszter arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen olvassák el a kiválasztott terméken feltüntetett adatokat, mielőtt valamit a kosarukba tesznek, és azt tanácsolja, részesítsék előnyben a hazai termékeket. A témával a tárca a jövőben is foglalkozni kíván, és a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé terjeszti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×