eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Trump nem tesz jót a családi békének

Donald Trump felemelkedése és választási győzelme minden korábbinál jobban kiélezte a családon belüli feszültségeket az Egyesült Államokban. A kampány előtti időszakhoz képest megugrott a politika miatt veszekedők aránya.

Az Egyesült Államok már Donald Trump előtt is megosztott ország volt és a modernkori ellentétek egészen Bill Clinton második elnökségééig visszavezethetők.

Jött és ment az ifjabb George Bush, aki miatt sok amerikai érezte úgy, hogy külföldön inkább azt hazudja, kanadai, majd Barack Obama, akit a lakosság egy része külföldinek, sőt muszlimnak tartott.

Donald Trump megjelenése azonban még inkább kiélezte a családon és rokonságon belüli feszültségeket.

Bár a nemzet egyik alapító atyja, Thomas Jefferson azt mondta: „soha nem tartottam úgy, hogy a politikai, vallási vagy filozófiai véleménykülönbség indok lehet arra, hogy eltávolodjak egy baráttól” – úgy tűnik nem mindenki tudja követni útmutatását.

Az egyik legjobb példa az a 22 éven át együtt élő házaspár, amely az új elnök miatt döntött a szakítás mellett.

A nemet a 73 éves, és magát baloldali demokratának mondó feleség, Gayle McCormick mondta ki. Egy asztaltársaságban hallotta azt a férjétől még az elnökválasztás előtt, hogy a republikánusok jelöltállító szavazásán Donald Trumpra akar majd szavazni.

„Ez volt a határ... úgy éreztem, elárult.

Rájöttem, hogy csak hülyítem magamat. Sok kérdésben szakadék keletkezett köztünk, olyan dolgokat fogadtam el tőle, amit fiatalként nem tettem volna meg” – mesélte a családi otthonból elköltözött asszony.

„Nem akartam a nap 24 órájában védeni a nézeteimet” – tette hozzá.

A férj végül hiába döntött másképp és szavazott a Trumpnál mérsékeltebbnek számító Newt Gingrich-re az előválasztáson, már nem lehetett visszacsinálni a dolgot. A pár megbeszélte, hogy nem válnak el, „mert az ő korukban ez már butaság” és hogy „barátok maradnak”.

A Reutersnek a Trump-beiktatás előtt végzett közvélemény-kutatása szerint a kampány időszakhoz képest hat százalékkal 39 százalékra ugrott meg a politika miatt családi körben veszekedők aránya, azaz az amerikaik több, mint egyharmadánál okozott családi konfliktust az elnökválasztás.

A válaszadók 16 százalék azt mondta, hogy többé nem beszél egyes családtagokkal vagy barátokkal. Azok körében, akik Hillary Clinton győzelmét akarták, az arány 22 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×