eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Felmérés: az európaiak több mint a fele tiltaná a bevándorlást

Az európaiak jelentős része megtiltaná a bevándorlást a muzulmán többségű országokból – derült ki egy brit intézet közvélemény-kutatásából. A felmérést még azelőtt végezték, hogy Donald Trump amerikai elnök bevezette a tilalomként emlegetett beutazási moratóriumot, amit viszont amerikai bíróságok felfüggesztettek.

Bár mindenhonnan záporoznak rá a támadások a hét muzulmán többségű ország polgáraira kivetett, majd felfüggesztett beutazási tilalma után, Donald Trump most bátorítást kapott.

Nem is akárhonnan, hanem Európából, ahol a politikai vezetők egyértelműen elítélik az amerikai elnök kijelentéseit és rendeleteit, viszont az átlagpolgárok egy jelentős része úgy tűnik, részben osztja nézeteit.

Chatham House átlag: 10 EU országban a lakosok 55 százaléka mondana nemet

A neves brit külpolitikai intézet, a Chatham House felmérése szerint 10 európai ország lakosainak 55 százaléka teljesen leállítaná a bevándorlást a muzulmán országokból.

A közvélemény-kutatást még Trumpnak valójában az Obama kormányzat hét országot említő listája alapján meghozott és nagy vitákat kiváltó elnöki rendelete előtt végezték.

A felmérés készítői úgy találták, hogy a 10 vizsgált országból csak kettőben nem ellenezte a többség a muzulmán országokból történő bevándorlást.

A lengyelek és az osztrákok konzervatívabbak a magyaroknál

A listát Lengyelország vezeti, ahol a lakosok 71 százaléka tiltaná meg a muszlim országok polgárainak a bevándorlást, míg mindössze 9 százalék támogatja azt.

A következő a sorban a 2015-os migráns- és menekültválság idején Magyarországot egy ideig élesen bíráló Ausztria, ahol a lakosok 65 százaléka híve a tiltásnak. Ugyanakkor az osztrákok megosztottabbak: náluk a lengyelekhez képest kétszer akkora, 18 százalék azoknak az aránya, akik nem tiltanák a muszlim országokból történő bevándorlást.

A magyarok és belgák a harmadik helyen a tiltást akarók között

A magyarok őket követik a sorban, holtversenyben a belgákkal és körükben szinte ugyanakkora a tilalompártiak aránya, mint az osztrákoknál. Magyarországon a lakosok 12 százaléka engedné a muszlimok bevándorlását, míg a határozott véleményt nem formálók aránya 24 százalék – azaz a társadalom egyharmada nincs meggyőződve arról, hogy mindenképpen akadályozni kellene a muzulmánok bevándorlását.

A nagyszámú menekültet és migránst befogadó Németországban is a polgárok 53 százaléka tiltaná a muszlimok letelepedését.

Felmérés: az európaiak több mint a fele tiltaná a bevándorlást

A korábban toleránsnak tartott briteknél 47 százalék tilalompárti és 53 százaléknak vagy nincs véleménye, vagy nem támogatja a tilalmat. A bevándorlást kiemelt témaként kezelő Brexit-kampány ismeretében érdekes adalék, hogy ebben a felmérésben a bevándorlást határozottan elutasítók vannak kisebbségben a szigetországban. Spanyolország az az ország, ahol látványosan megoszlanak a vélemények: 41 százalék nem akar muszlim bevándorlást, 32 százalék elfogadná és 26 százaléknak nincs határozott véleménye.

Nem meglepő módon a 60 évnél idősebbek és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők jobban ellenzik a muzulmánok befogadását, mint a fiatalabb generációk és a diplomás polgárok.

A válaszadók társadalmi helyzet és demográfia szerinti megoszlása a 'Teljesen le kell állítani a bevándorlást a muzulmán többségű országokból' kijelentésre adott válaszok alapján
forrás: Chatham House

EgyetértEgyik semNem ért egyet
  54.60%25.30%20.10%
NEM:      
Férfi572419
522721
KOR:      
Fiatal, 18-29 éves442927
Középkorú, 30-44 éves502822
Közép/idősebb korú, 45-59 éves562618
Idős, 60 év +632017
ISKOLAI VÉGZETTSÉG:      
Általános és középiskola592615
Középiskolánál magasabb552520
Egyetemi és posztgradulális482427
FÖLDRAJZI MEGOSZLÁS      
Vidéki lakos582517
Kisvárosi lakos552520
Városi lakos522623
        
*Az adatokat a lakosság méretét figyelembe véve súlyozták      
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×