eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában

Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában

Közel húsz halottja van már a Kelet-Ukrajnában kiújult harcoknak. Az ukrán erők és a Moszkva-párti lázadók egymásra mutogatnak, miközben súlyossá vált a humanitárius helyzet. A Donyeck közelében a frontvonalon fekvő egy kisvárosban például nincs áramellátás.

Húsz körül jár az utóbbi napokban ismét hevessé vált ukrajnai harcok áldozatainak száma. Az ukrán erők az éjszaka közölték, hogy két további katonájuk halt meg.

Az ukránok és a lázadók is a pontatlan, de nagy pusztításra képes Grad-rakétavetők használatával vádolják egymást – ami az úgynevezett Minszki Békeszerződésben foglaltak megsértését jelenti.

Az ukránok szerint a jelentős iparteleppel rendelkező Avgyejevka, vagy ukránul Avdiivka kisvárost ismét lőtték a lázadók, és a Gradok mellett tankokat is bevetettek. Az AFP egyik képén viszont egy ukrán tankot is lehetett látni a városban.

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság hatóságai és ottani lakosok is azt mondták, hogy újabb polgári áldozatai voltak az ukránok tüzérségi támadásainak a szomszédos Makeevkában, amely viszont a lázadók kezén van.

A világsajtót bejárta az a kép, amin egy fiatal nő látható Avdiivkában, előtte a havon fekvő, az egyik támadásban meghalt édesanyjával.

Kiújultak a harcok Kelet-Ukrajnában

Avdiivkában rendkívüli helyzetet vezettek be, akadozik az áram- és vízellátás, valamint a fűtés miközben mínusz 20 fokos hideget is mértek.

A BBC-nek nyilatkozó egyes lakosok azt mondták, hogy a lázadók korábban csak a város határát lőtték, de most már a központba is becsapódtak lövedékek.

Az ukrán hadsereg kezén lévő város lakosságának jelentős része nyugdíjas, és az ukrán erők megpróbálják evakuálni őket.

Oleg Zsdanov ukrán politológus azt mondta a BBC-nek: a harcok valójában a közelben futó főút miatt folynak, amit az ukránok tűz alatt tartanak, hogy az ellenség ne tudja azon erőit mozgatni. A lázadók szerint viszont vissza akarják őket szorítani a tűzszüneti megállapodásban meghatározott határvonalról.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára felszólította Oroszországot: vesse be „komoly befolyását a szeparatistáknál”, és állíttassa le velük a város közelében folyó harcokat.

Korábban Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője és a külvilág által el nem ismert Donyecki Népköztársaság vezetése is „provokációnak” nevezte a harcokat, amelyek célja, hogy Ukrajnára irányítsák a világ figyelmét.

A fehéroroszországi Minszkben közben összeült a fegyverszünetről tárgyaló ukrán-orosz-EBESZ trojka és megállapodott abban, hogy a feleknek február 5-ig vissza kell vonniuk a nehézfegyverzetet a térségből.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök azt mondta: népszavazást rendez országa NATO-tagságáról. A Szövetség képviselői azonban elhalasztották az ukránokkal tervezett találkozót a NATO rakétavédelmi rendszeréről, ami kommentátorok szerint annak jele, hogy nem akarják provokálni Moszkvát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×