eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Összeugrasztják a terroristák a NATO-t és Törökországot?

Bevallotta tettét az újévi isztambuli vérengzés feltételezett elkövetője - állítják a török hatóságok. Az a tény, hogy az üzbég állampolgárságú férfi életben van, lehetőséget ad a törököknek arra, hogy megpróbáljanak információt szerezni az országban található dzsihadista sejtekről. Az InfoRádió Aréna című műsorában kedden 6 órakor két Törökország-szakértővel hallhatnak beszélgetést.

A török rendőrség kedd reggel máris közzétette az elfogott és kissé összevert feltételezett isztambuli merénylő képét és nevét. Az isztambuli régió kormányzója Abdulgadir Masaripov néven említette a férfit, aki 34 éves üzbég állampolgár és a legutolsó hírek szerint Iránból érkezett.

Masaripov a kormányzó szerint már be is vallotta, hogy ő követte el újév hajnalán a 39 halottat követelő mészárlást a divatos isztambuli klubban, a Reinában.

Ugyancsak a hatóságok állítása szerint a férfi négy nyelven beszél és Afganisztánban képezték ki. Erre utalhat, hogy a gépkarabéllyal elkövetett mészárlás során a támadó mindössze hét perc alatt végzett több tucat emberrel.

Az, hogy Masaripovot élve fogták el, segíthet a török hatóságoknak az országban található dzsihadista sejtek felkutatásában – az újévi merényletet ugyanis az Iszlám Állam vállalta magára, és azt mondta, hogy Masaripov az ő harcosuk.

Az üzbég férfivel együtt két iraki férfit és két afrikai nőt is őrizetbe vettek és a rajtaütés idején Masaripovval volt annak négyéves fia is.

Későbbi hírek szerint a török rendőrség két kínai állampolgárt is elfogott azzal a gyanúval, hogy közük volt a szilveszteri támadáshoz. Hasonlóan a korábban elfogott kínaiakhoz, ők is ujgurok, azaz az ország északnyugati Hszincsiang tartományában élő muszlim kisebbség tagjai. Ezzel már 35-re emelkedett a Reina klubban elkövetett vérengzés után őrizetbe vett gyanúsítottak száma.

Kérdés, hogy mennyi információt tudnak majd szerezni a gyanúsítottak emberi jogait valószínűleg lazán értelmező török hatóságok, és meg tudnak-e akadályozni további támadásokat. Csak tavaly több mint 20 véres terrortámadást követtek szélsőségesek – az Iszlám Állam emberei és a kurd PKK radikálisai - az országban.

Nyugati elemzők már pedzegetni kezdték, hogy az ismétlődő merényletek nyomán kérdésessé válik, hogy a Törökországgal amúgy is vitában álló NATO-szövetségesek mennyire fogják támogatni az országot.

„Ez annak a tesztje, hogy mennyire veszi komolyan a NATO a szövetséget, mennyire hajlandó megvédeni Törökországot és hogy szerinte érdemes-e” – mondta Natana DeLong-Bas a Boston College professzora, ellentmondásosan megítélt iszlám szakértő.

„Törökországot gyakorlatilag minden oldalról támadják, sok ellensége van. A NATO szerepe nagyon fontos. Ha egy állam vagy valamely csoport részéről érheti támadás Törökországot, akkor az aktiválhatja a közös védelemről szóló 5. Cikkelyt” – fejtegette William Keynor egy másik intézmény, a Bostoni Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora.

Más szakértők megjegyezték, hogy a sikertelen nyári puccs után végrehajtott tömeges tisztogatások a rendőrség és a hadsereg soraiban alaposan meggyengítették a török biztonsági erőket.

Jenny White, a stockholmi egyetem Törökország-szakértője szerint ugyanakkor kétséges, hogy a NATO közbelépne, mivel a szövetség csak más államokkal szemben védi meg tagjait.

Az InfoRádió Aréna című műsorában kedden 6 órakor két Törökország-szakértővel hallhatnak beszélgetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×