eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kazah, üzbég vagy kirgiz lehet az isztambuli merénylő

Egy közép-ázsiai állampolgárságú családapa rendezett vérengzést újévkor egy isztambuli szórakozóhelyen a török hatóságok szerint. Kedd reggel még nem hozták nyilvánosságra a feltételezett elkövető személyazonosságát. A 39 halottat követelő vérengzést az Iszlám Állam vállalta magára.

A török hatóságok már több mint 10 embert tartóztattak le a Reina nightclubban történt újévi vérengzés után. Bár a feltételezett elkövetőről készült képeket és videókat közzétették, kedd reggel még nem volt ismert, hogy ki is lehet ő.

A török média azonban úgy értesült, hogy a 39 embert meggyilkoló és több mint 60 embert megsebesítő lövöldöző közép-ázsiai származású, kazah, üzbég vagy kirgiz állampolgár.

Jelentések szerint családjával – így gyerekeivel – együtt utazott Törökországba, hogy elterelje magáról a gyanút.

Több török médium is megjegyezte, hogy a támadás módszere hasonló a tavaly június végi reptéri vérengzéshez, amelyet az Iszlám Államnak hűséget esküdő közép-ázsiaiak követtek el az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren.

Miközben az első áldozatokat már eltemették, szemtanúk elmondták, hogy a gyilkos legalább négy tárat kiürített, miközben a földön fekvő sebesült áldozatokat is közvetlen közelről agyonlőtt.

A halottak között több külföldi, köztük libanoni, izraeli, szaúdi állampolgár volt.

Néhány túlélő elmondta, hogy a zsebeikben lévő tárgyak, mobiltelefonjuk vagy útlevelük mentette meg őket, mert elakadtak bennük a lövedékek.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, amely „eretnek ünnepnek” nevezte a szilvesztert. Egy nappal a vérengzés előtt egy a terrorszervezettel szimpatizáló csoport arra szólított fel, hogy magányos elkövetők támadjanak meg ünneplőket és diszkókat.

Közben a kirgiz külügyminisztérium közölte: vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, kirgiz állampolgár volt-e a még mindig körözött gyilkos.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×