eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Kazah, üzbég vagy kirgiz lehet az isztambuli merénylő

Egy közép-ázsiai állampolgárságú családapa rendezett vérengzést újévkor egy isztambuli szórakozóhelyen a török hatóságok szerint. Kedd reggel még nem hozták nyilvánosságra a feltételezett elkövető személyazonosságát. A 39 halottat követelő vérengzést az Iszlám Állam vállalta magára.

A török hatóságok már több mint 10 embert tartóztattak le a Reina nightclubban történt újévi vérengzés után. Bár a feltételezett elkövetőről készült képeket és videókat közzétették, kedd reggel még nem volt ismert, hogy ki is lehet ő.

A török média azonban úgy értesült, hogy a 39 embert meggyilkoló és több mint 60 embert megsebesítő lövöldöző közép-ázsiai származású, kazah, üzbég vagy kirgiz állampolgár.

Jelentések szerint családjával – így gyerekeivel – együtt utazott Törökországba, hogy elterelje magáról a gyanút.

Több török médium is megjegyezte, hogy a támadás módszere hasonló a tavaly június végi reptéri vérengzéshez, amelyet az Iszlám Államnak hűséget esküdő közép-ázsiaiak követtek el az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren.

Miközben az első áldozatokat már eltemették, szemtanúk elmondták, hogy a gyilkos legalább négy tárat kiürített, miközben a földön fekvő sebesült áldozatokat is közvetlen közelről agyonlőtt.

A halottak között több külföldi, köztük libanoni, izraeli, szaúdi állampolgár volt.

Néhány túlélő elmondta, hogy a zsebeikben lévő tárgyak, mobiltelefonjuk vagy útlevelük mentette meg őket, mert elakadtak bennük a lövedékek.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, amely „eretnek ünnepnek” nevezte a szilvesztert. Egy nappal a vérengzés előtt egy a terrorszervezettel szimpatizáló csoport arra szólított fel, hogy magányos elkövetők támadjanak meg ünneplőket és diszkókat.

Közben a kirgiz külügyminisztérium közölte: vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, kirgiz állampolgár volt-e a még mindig körözött gyilkos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×