eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Minden idők legnagyobb adatlopását ismerte el a Yahoo

Egymilliárd felhasználó adatait lopták el - ezt volt kénytelen elismerni a Yahoo. A korábban úttörő technológiai cég az utóbbi években már többször is kínos magyarázkodásra kényszerült. Szeptemberben például félmillió fiók feltöréséről számolt be.

Mindössze három évet kellett várni arra, hogy a Yahoo elismerje a digitális történelem talán legnagyobb adatlopását.

Az internetes vállalkozás szerdán jelentette be, hogy 2013-ban a rendszerét feltörő hackerek ellopták egymilliárd felhasználói fiók adatainak egy részét.

Néhány hónapja ugyancsak a Yahoo arról számolt be, hogy 2014-ben 500 millió felhasználó adatait kaparintották meg.

A vállalat azt ígérte, hogy értesíti az érintett ügyfeleket. Érdekes módon a bejelentés előtti napon a Yahoo Mail levelezőrendszer arra kényszerítette a felhasználókat, hogy változtassák meg a jelszavukat.

Erre azért volt szükség, mert a cég szerint a hackerek hozzáfértek a Yahoo saját kódjához és megtanultak olyan „sütiket” hamisítani, amelyek lehetővé teszik a már bejelentkezett felhasználóknak a számlákhoz való jelszó nélküli hozzáférést.

A vállalat szerint a most elismert adatlopásban a hackerek a felhasználók személyes, de nem banki adatait szerezték meg. Hozzáférhettek biztonsági kérdésekhez és titkosított formában tárolt jelszavakhoz – az ezeket kódoló technológiát szakértők azonban elavultnak nevezték és arra utaltak, hogy a kódolást fel lehet törni.

Amikor a Yahoo szeptemberben elismerte az egyik adatlopást, épp tárgyalásokat folytatott a cég fő internetes ágának, a Verizon amerikai telecomszolgáltatónak való eladásáról.

Az akkori vételár közel ötmilliárd dollár volt, és az ügy kipattanása után a Verizon egy ideig azt mondta, visszaléphet az ügylettől. Ezt végül nem tette meg.

De kérdés, hogy miként reagál a Yahoo által elismert újabb biztonsági baklövésre.

Egy Yahoo-illetékes azt mondta: kommunikáltak a vevővel és bíznak benne, hogy az nem áll el vásárlási szándékától.

Néhány órával a kínos hír bejelentése előtt a nagy amerikai technológiai cégek képviselői találkoztak Donald Trump megválasztott elnökkel. A találkozón ott voltak a Google, a Facebook és más cégek emberei, a piacon visszaszorult Yahoo azonban nem kapott meghívást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

Friss felmérés
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×