eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden idők legnagyobb adatlopását ismerte el a Yahoo

Egymilliárd felhasználó adatait lopták el - ezt volt kénytelen elismerni a Yahoo. A korábban úttörő technológiai cég az utóbbi években már többször is kínos magyarázkodásra kényszerült. Szeptemberben például félmillió fiók feltöréséről számolt be.

Mindössze három évet kellett várni arra, hogy a Yahoo elismerje a digitális történelem talán legnagyobb adatlopását.

Az internetes vállalkozás szerdán jelentette be, hogy 2013-ban a rendszerét feltörő hackerek ellopták egymilliárd felhasználói fiók adatainak egy részét.

Néhány hónapja ugyancsak a Yahoo arról számolt be, hogy 2014-ben 500 millió felhasználó adatait kaparintották meg.

A vállalat azt ígérte, hogy értesíti az érintett ügyfeleket. Érdekes módon a bejelentés előtti napon a Yahoo Mail levelezőrendszer arra kényszerítette a felhasználókat, hogy változtassák meg a jelszavukat.

Erre azért volt szükség, mert a cég szerint a hackerek hozzáfértek a Yahoo saját kódjához és megtanultak olyan „sütiket” hamisítani, amelyek lehetővé teszik a már bejelentkezett felhasználóknak a számlákhoz való jelszó nélküli hozzáférést.

A vállalat szerint a most elismert adatlopásban a hackerek a felhasználók személyes, de nem banki adatait szerezték meg. Hozzáférhettek biztonsági kérdésekhez és titkosított formában tárolt jelszavakhoz – az ezeket kódoló technológiát szakértők azonban elavultnak nevezték és arra utaltak, hogy a kódolást fel lehet törni.

Amikor a Yahoo szeptemberben elismerte az egyik adatlopást, épp tárgyalásokat folytatott a cég fő internetes ágának, a Verizon amerikai telecomszolgáltatónak való eladásáról.

Az akkori vételár közel ötmilliárd dollár volt, és az ügy kipattanása után a Verizon egy ideig azt mondta, visszaléphet az ügylettől. Ezt végül nem tette meg.

De kérdés, hogy miként reagál a Yahoo által elismert újabb biztonsági baklövésre.

Egy Yahoo-illetékes azt mondta: kommunikáltak a vevővel és bíznak benne, hogy az nem áll el vásárlási szándékától.

Néhány órával a kínos hír bejelentése előtt a nagy amerikai technológiai cégek képviselői találkoztak Donald Trump megválasztott elnökkel. A találkozón ott voltak a Google, a Facebook és más cégek emberei, a piacon visszaszorult Yahoo azonban nem kapott meghívást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×