eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nincs alku az aleppói lázadókról

Folytatódnak az egyre zsugorodó kelet-aleppói lázadó enklávé elleni támadások, miközben Oroszország közölte: nincs megállapodás a „terroristának” nevezett felkelők elvonulásáról. Korábban a rezsim-ellenes erők azt állították: Moszkva és Washington alkut kötött, aminek értelmében szabadon kijuthatnak.

Jelentések szerint immár a szíriai kormány, illetve szövetségesei ellenőrzik a korábban lázadó kézen lévő Kelet-Aleppó 80 százalékát, miközben a kormányellenes erők egyre kisebb területre szorulnak be. A szíriai állami tévé szerint a lázadók 7 négyzetkilométeres területre szorultak be, miközben korábban ennek közel hétszeresét uralták.

Az utóbbi napokban több tízezer lakost menekült át az Aszad-rezsim által uralt Nyugat-Aleppóba. Eközben felmerült egy olyan alku híre, amit a korábban szintén lázadó központ Homsz esetében alkalmaztak: a területet feladó fegyvereseknek részben szabad elvonulást biztosítanának.

Az orosz média szerint az egykori Al-Nuszra front embereinek csak annyit engednének meg, hogy a szomszédos Idlib-tartományba menjenek, míg mások oda folytathatnák az útjukat, ahová akarják.

Kormányellenes csoportok azt állították, hogy az oroszok és az amerikaiak megállapodást kötöttek a kérdésben, az orosz külügyminisztérium azonban visszautasította a hírt.

„Ez egy különalku lehetne, de még nincs megállapodás, jobbára az amerikai kormány elfogadhatatlan feltételei miatt” – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszterhelyettes.

A vita komplikálhatja a kelet-aleppói lakosok menekülését: a családjukkal távozni kívánó és hadköteles korú férfiak attól tartanak, hogy a kormányoldalon őrizetbe veszik őket és az életüket féltik. A kormányoldalon pedig attól, hogy lázadó fegyveresek adhatják ki magukat polgári lakosnak.

Az oroszok és az amerikaiak mindeközben Genfben tárgyalnak a harcok leállításáról és a humanitárius válság megoldásáról.

Kelet-Aleppóban maradt lakosokat idéző nyugati médiumok szerint a szíriai kormány és szövetségeseik tovább bombázzák azokat a kerületeket, ahová a városrészben maradt lakosok beszorultak.

Közben a szintén szíriai Palmürát – saját állítása szerint – visszafoglalta a másol visszaszorított Iszlám Állam. „Megtörtént a katasztrófa, sokkban vagyok, fogytán a hitem, úgy tűnik elvesztettük a várost” – mondta a hellenisztikus romjairól ismert Palmüráról az antik kincsekkel foglalkozó szíriai kormányhivatal vezetője.

A műemlékek között korábban már nagy pusztítást végrehajtott dzsihadisták vasárnap adtak ki jelentést győzelmükről és azt állították, hogy ismét az övék az egész város. A szíriai hadsereg orosz légitámogatással márciusban foglalta vissza Palmürát, de úgy tűnik, most ismét elvesztette azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×