eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Berlin választási próbaterület lehet

Németországban a konzervatív és liberális köröket komolyan aggasztja a Berlinben alakult tartományi kormány összetétele.

A szociáldemokrata Michael Müller kormányzó polgármester vezetése alatt álló koalícióban az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt és a Zöldek is részt vesznek. A három párt a koalíciós szerződésben rögzítette, hogy a berlini együttműködést próbának tekinti a jövő évben esedékes országos választás szempontjából.

Berlint a közelmúltban hivatalba lépett főpolgármester olyan, haladó eszmékkel teli olvasztótégelynek nevezte, amely a jövőre nézve példát mutathat az ország vezetésére.

Bár az igencsak színes Claus Wowereitet követő, ugyancsak szociáldemokrata Michael Müllernek nem volt könnyű közös nevezőre jutni a Baloldali- és a Zöldpárttal, a 170 oldalas koalíciós szerződést már úgy fogalmazták, hogy követendő példaként szolgáljon a jövő ősszel esedékes országos választás utáni időkre is.

A három párt vezetőjének találkozóján a Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter elismeréssel nyilatkozott a lehetőségről, ami komoly aggodalommal tölti el a jelenlegi kereszténypárti kancellár, Angela Merkel újraválasztásában reménykedő konzervatív és liberális tábort.

A növekvő aggodalmat mintegy megszemélyesíti az új tartományi kormány lakásügyi államtitkára, a 46 éves Andrej Holm. Mivel Berlin egyik legégetőbb kérdése a lakásügy, magától értetődik, hogy akit ennek a problémának a megoldásával bíztak meg, kulcsfontosságú személy Micheal Müller kabinetjében.

Andrej Holm a néhai venezuelai elnök, Hugo Chavez barátja és követője, aki a Rosa Luxemburg Alapítvány aktív tagjaként már jó ideje közismertté tette nevét a lakások privatizációjának elvetésével, illetve az ingatlan piac jelenlegi formájának ostorozásával. Ellenfelei azt is szemére vetik a Lipcsében született Andrej Holmnak, hogy röviddel a keletnémet kommunista rendszer bukása előtt, tagja lett a hírhedt állambiztonsági szervezet, a STASI ökleként emlegetett Felix Dzserzsinszki osztagnak.

Holm lakásügyi államtitkárrá történt kinevezését nemcsak baloldali aktivisták fogadták kitörő elismeréssel, hanem a bérlők védelmére alakult szervezetek is jövőbe mutató döntésnek minősítették.

Politikai megfigyelők számára az is meglepetést keltett, hogy Németország újraegyesülése óta éppen Berlinben alakult először nyíltan baloldali elveket követő kormánykoalíció, ugyanis a főváros – amely közel fél évszázadon át tartó megosztottságával, próbaterületként is szolgálhat a szeptemberi országos választás számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×