INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

berlin

németország

koalíció

Berlin választási próbaterület lehet

Infostart / InfoRádió

Németországban a konzervatív és liberális köröket komolyan aggasztja a Berlinben alakult tartományi kormány összetétele.

A szociáldemokrata Michael Müller kormányzó polgármester vezetése alatt álló koalícióban az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt és a Zöldek is részt vesznek. A három párt a koalíciós szerződésben rögzítette, hogy a berlini együttműködést próbának tekinti a jövő évben esedékes országos választás szempontjából.

Berlint a közelmúltban hivatalba lépett főpolgármester olyan, haladó eszmékkel teli olvasztótégelynek nevezte, amely a jövőre nézve példát mutathat az ország vezetésére.

Bár az igencsak színes Claus Wowereitet követő, ugyancsak szociáldemokrata Michael Müllernek nem volt könnyű közös nevezőre jutni a Baloldali- és a Zöldpárttal, a 170 oldalas koalíciós szerződést már úgy fogalmazták, hogy követendő példaként szolgáljon a jövő ősszel esedékes országos választás utáni időkre is.

A három párt vezetőjének találkozóján a Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter elismeréssel nyilatkozott a lehetőségről, ami komoly aggodalommal tölti el a jelenlegi kereszténypárti kancellár, Angela Merkel újraválasztásában reménykedő konzervatív és liberális tábort.

A növekvő aggodalmat mintegy megszemélyesíti az új tartományi kormány lakásügyi államtitkára, a 46 éves Andrej Holm. Mivel Berlin egyik legégetőbb kérdése a lakásügy, magától értetődik, hogy akit ennek a problémának a megoldásával bíztak meg, kulcsfontosságú személy Micheal Müller kabinetjében.

Andrej Holm a néhai venezuelai elnök, Hugo Chavez barátja és követője, aki a Rosa Luxemburg Alapítvány aktív tagjaként már jó ideje közismertté tette nevét a lakások privatizációjának elvetésével, illetve az ingatlan piac jelenlegi formájának ostorozásával. Ellenfelei azt is szemére vetik a Lipcsében született Andrej Holmnak, hogy röviddel a keletnémet kommunista rendszer bukása előtt, tagja lett a hírhedt állambiztonsági szervezet, a STASI ökleként emlegetett Felix Dzserzsinszki osztagnak.

Holm lakásügyi államtitkárrá történt kinevezését nemcsak baloldali aktivisták fogadták kitörő elismeréssel, hanem a bérlők védelmére alakult szervezetek is jövőbe mutató döntésnek minősítették.

Politikai megfigyelők számára az is meglepetést keltett, hogy Németország újraegyesülése óta éppen Berlinben alakult először nyíltan baloldali elveket követő kormánykoalíció, ugyanis a főváros – amely közel fél évszázadon át tartó megosztottságával, próbaterületként is szolgálhat a szeptemberi országos választás számára.

Kapcsolódó hang

Berlin választási próbaterület lehet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018