eur:
387.31
usd:
357.02
bux:
68093.85
2024. május 17. péntek Paszkál

Kína lesz a szabadkereskedelem bajnoka

Donald Trump megválasztásával az Egyesült Államok hátat fordít az ázsiai–csendes-óceáni szabadkereskedelemnek, és ezt az űrt Kína fogja betölteni. Így Peking a jövőben a szabadkereskedelem élharcosának állíthatja be magát.

Miközben Barack Obama amerikai elnök utolsó hivatalos külföldi útján a bizonyítványát magyarázta, Kína jelezte: kész átvenni a szabadkereskedelem vezető hatalmának posztját az ázsiai-csendes óceáni térségben.

Obama néhány hónapja még úgy készült az APEC, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet limai csúcstalálkozójára, hogy politikai öröksége meghatározó pillére lesz az úgynevezett „ázsiai nyitás”.

Az elnökválasztást azonban Donald Trump nyerte, aki közölte, hogy hátat fordít annak a regionális szabadkereskedelmi egyezménynek, amelynek létrehozásában az Egyesült Államok vezető szerepet játszott. Sőt, mi több még riválisa és Obama kiszemelt utódja, Hillary Clinton is azt mondta, hogy nem támogatja az egyezményt.

A csendes-óceáni partnerség, a TPP így Amerika nélkül próbál túlélni, miközben Kína máris jelezte, hogy alternatívát kínál. Hszi Csin-ping kínai elnök – Trump nevének említését elkerülve - közölte: országa „nem zárja be a kapukat a külvilág előtt, hanem még szélesebbre tárja azokat”.

Donald Trump korábban kemény szavakkal bírálta Pekinget: valutaárfolyam-manipulátornak nevezte, és közölte, hogy 45 százalékos védővámot vet ki a kínai termékekre.

Obama közben a csúcs margóján megpróbálta megnyugtatni partnereit, hogy ne féljenek utódjától. „Ne számítsanak a legrosszabbra... az ember másképp kampányol és másképp kormányoz”- mondta fiatal latin-amerikai vállalkozóknak tartott előadásában.

Mint a Financial Times gazdasági lap ugyanakkor megjegyzi, az APEC illetékesek körében már érezhetően megváltozott a hangulat Trump győzelme után. „Más a dinamika, az emberek bebiztosítják magukat” – mondta egy diplomata.

A megválasztott amerikai elnök azt ígérte, hogy Amerika kilép a TPP-ből, amelyet a Kongresszus még nem is ratifikált. Mindez pedig a rivális Kína felé terelheti még olyan regionális szövetségeseit is, mint Japán, Ausztrália vagy Új-Zéland.

„A TPP-vel az Egyesült Államok vezető szerepet játszott a térségben és ez nekünk tetszett. De ha Amerika nem lesz már ott, akkor az űrt valakinek be kell töltenie, és ez Kína lesz” – mondta a lapnak John Key, új-zélandi miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×