eur:
395.94
usd:
369.1
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Kényes kérdések a pozsonyi fórumon

Immár ötödször rendezik meg Pozsonyban a Tatra Summit nevet viselő nemzetközi fórumot, amely a soros uniós elnökség egyik legfontosabb eseménye, s melynek középpontjában az európai politika és a befektetések állnak. Miniszterek, uniós biztosok, ipartestületek képviselői vitatják meg azokat a biztonságpolitikai problémákat, amelyekkel Nagy-Britannia kilépése után az Európai Uniónak kell szembenéznie.

Energetikai unió, az eurózóna jövője, digitalizáció, migráció, terrorizmus – egyebek mellett ezek a Pozsonyban csütörtökön kezdődő Tatra Summit nemzetközi fórum témái.

„Európának még sosem kellett szembenéznie ennyi kihívással, ennyi kiszámíthatatlan helyzettel, és úgy gondolom, hogy éppen a Tatra Summit fórum tud segítséget nyújtani abban, hogy több kérdésben is előrelépés történjen” – tájékoztatott Robert Vass, a konferenciát szervező Globsec szervezet elnöke.

A Tatra Summit első napján a bank-, az információs technológia és az energetikai szektor kiemelkedő képviselői vesznek részt. A fórumon való részvételét több magas rangú nemzetközi vendég is jelezte. Pozsonyba látogatott többek között Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és öt uniós biztos is.

Ivan Korčok, a szlovák uniós elnökségért felelős pozsonyi kormánymegbízott elmondta, a konferencia egyik érdekessége, hogy nem zárt ajtók mögött zajlik.

„Bízom abban, hogy olyan ötletek merülnek majd fel, amelyekkel lehetőségünk nyílik az Európai Unió története legnehezebb időszakának megoldására” – mondta a kormánymegbízott.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő-helyettes az innováció fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta, az Európai Unió jövője a szakmai fejlesztésekben rejlik. Bejelentette azt is, hogy a szlovák kormány egy szlovák-amerikai innovációs alap létrehozását tervezi, amely az ún. intelligens városok kialakításához nyújthat anyagi és szakmai segítséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×