eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A világ legnagyobb adatlopásával veszélybe kerülhet a Yahoo eladása

„Állami támogatással” lopták el félmillió Yahoo-felhasználó adatait – állítja a technológiai cég. Mindezzel burkoltan Oroszországot vagy Kínát vádolja a vállalat, amely érthetetlen módon 2 évet várt, hogy elismerje a masszív betörés tényét. Úgy tűnik, ez volt a történelem eddig elismert legnagyobb adatlopása.

„Hogyan derítsem ki, hogy az én adataimat is ellopták-e?” – ez a kérdés foglalkoztat most világszerte több százmillió Yahoo-felhasználót. Mert igen, bár az egykor úttörő internetes céget az utóbbi években háttérbe szorították, még mindig sokan használják email-szolgáltatását.

A cnet technológiai portál szerint a Yahoo emailben értesíti azokat, akiket érint az adatlopás. Ezt azonban más hekkerek is kihasználhatják és olyan emaileket küldhetnek, amelyekbe a jelszavakat ellopó, hamis Yahoo-oldalra vezető linkeket tettek. Fontos tehát elkerülni, hogy linkekre kattintsunk, csak a Yahoo oldalán lépjünk be.

Közben egyre nagyobb a nyomás a cégen, hogy megmagyarázza, hogyan engedhette, hogy félmillió ember adatait ellopják tőle. A vállalat azt állítja, hogy csak egy hónapja értesült a masszív betörésről, amelynek eredményeképp a hekkerek neveket, jelszavakat, email-címeket, telefonszámokat és biztonsági kérdések válaszait gyűjtötték be.

A Yahoo azt állítja, hogy bankszámlaszámokat és hitelkártya-számokat nem szereztek meg a betörők.

Jelenleg nyomozóhatóságokkal együttműködve próbálja kideríteni, mi történt. A felhasználók számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért csak most derült ki az ügy, amikor a cég már 2015 óta próbálja kikényszeríteni a bejelentkezéskor, hogy a felhasználó változtassa meg a jelszavát.

A Yahoo késedelmes reakcióját politikusok és adatvédelmi szakértők is bírálják: Mark Warner amerikai szenátor „hatalmasnak” írta le az adatlopást. Kurt Baumgartner, a Kaspersky Lab biztonsági cég kutatója pedig megjegyezte: „sajnos, ha ez a cég kerül szóba, akkor nem meglepő, hogy ilyen masszív adatlopásról kapunk hírt”.

A Vice hírportál szerint a média derítette ki először az adatlopást – egy Peace fedőnevű hekker az úgynevezett „sötét weben” 200 millió Yahoo fiók adatait kínálta fel eladásra. A Yahoo ezután volt kénytelen elismerni a betörést.

A Yahoo Mail 2015-ös változata már azzal próbálta növelni a biztonságot, hogy jelszó helyett a felhasználó a fiókhoz kötött mobiltelefonnal tud belépni asztali gépén.

Ezek a funkciók azonban már a drámai méretű adatlopás után érkeztek, amikor már az ellentmondásosan megítélt Marissa Mayer volt a Yahoo főnöke. Mayer alatt tervezték újra kétszer is – sok felhasználónak fejfájást okozva – a webmail szolgáltatást és ő volt az, aki a Google-nak mintát adó és szinte mindent kínáló cégből médiavállalattá próbálja formálni a vállalatot.

Ő bábáskodott annál az ügyletnél is, amelynek eredményeképp a Verizon amerikai mobilvállalat 5 milliárd dollárt megvásárolja a Yahoo-t.

A Washington Post szerint most kérdésessé válhat az ügylet: a vásárló közölte, csak két napja hallott a Yahoo feltöréséről.

Bár a Yahoo egyelőre nem fedte fel, melyik országot vádolja a hekker-támadással, azt tudni, hogy Kínával már korábban is gondjai voltak. Szakértők megjegyezték: az állami szál némileg megnyugathatja az egyéb országbeli felhasználókat. A támadás azt jelezheti, hogy az adott ország saját Yahoo-felhasználói után akar kémkedni és mások kevésbé érdeklik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×