eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szlovákia 550 rászoruló külföldinek ad ösztöndíjat

Barack Obama amerikai elnök New Yorkban bejelentette, ötven ország ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről. Szlovákia elkötelezte magát, hogy 550 egyetemistának nyújt ösztöndíjat. A hallgatók mindenekelőtt Szíriából, Irakból és Líbiából érkeznének a szlovák felsőoktatási intézményekbe.

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter szerint sikeres volt a

Barack Obama amerikai elnök által rendezett migránsokkal kapcsolatos csúcstalálkozó. A résztvevő országok megegyeztek a rászoruló államoknak szánt támogatás növelésében. Az újonnan megítélt összeg 4 milliárd euróval lesz több a tavalyinál. Szlovákia szintén hajlandó a segítségnyújtásra, 2021-ig további 7 millió euróval támogatja a rászoruló országokat, s az anyagi hozzájáruláson túl Pozsony kötelezettséget vállalt, hogy 550 kormányzati ösztöndíjat biztosít az országukat elhagyni kényszerült rászorulók számára.

„550 ösztöndíjast fogadunk, ami azt jelenti, hogy 550 fiatalnak nyújtunk segítséget az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaik elvégzéséhez. Ezek a hallgatók mind rászorulók, külföldi országokból érkeznek majd hozzánk. Diplomát szereznek nálunk, majd visszatérhetnek saját hazájukba, hogy az itt megszerzett szaktudást felhasználva újjáépíthessék országukat” – mondta Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter.

Olyan személyek között válogatnak majd, akik nem csupán érdeklődést tanúsítanak a lehetőség iránt, hanem meg is felelnek a sikeres felsőfokú tanulmányokhoz való előfeltételeknek. Olyan emberekről lesz szó, akik elhagyni kényszerültek hazájukat. A legtöbb hallgató Szíriából érkezik majd, ahol már ötödik éve dúl a polgárháború. Mivel ezek a fiatalok kormányzati ösztöndíjjal kerülnek Szlovákiába, mindez kizárja, hogy menekültekként kezeljék őket. Pozsony ajánlata az ösztöndíjak számára vonatkozik, ám az, hogy konkrétan mely szakokról lesz szó, csak az oktatásügyi tárcával való egyeztetés után derül ki.

A szintén New Yorkban tartózkodó Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök az ENSZ székházában úgy fogalmazott, „kötelességünk mérlegelni, miként segíthetünk a menekülteken”. Az államfő kiemelte, hogy a jelenlegi a legsúlyosabb menekültválság Európában a második világháború óta. Az elnök szerint minden fejlett ország erkölcsi kötelessége, hogy megoldást keressen a problémára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×