eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Juncker: "nem lehet ráerőltetni senkire a menekültek befogadását"

Olyan válságot él át az Európai Unió, amely a létét fenyegeti, a Brexit-szavazás után össze kell fogni – a többi között ezt hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mai beszédében. Juncker egy sor gazdasági és biztonsági tervet is bejelentett a krízis ellensúlyozására.

Mára időzítette el az amerikai elnök „Unió állapotáról” szóló beszédéhez hasonló beszédét az Európai Bizottság elnöke.

Azt már előre lehetett tudni, hogy Jean-Claude Juncker drámai színekkel ecseteli az EU helyzetét: azt mondta, hogy az unió „egzisztenciális válságot él át”, egyre nagyobb a szakadék a Kelet és a Nyugat között és ezért még inkább össze kell fogni.

„Az uniós tagállamok között egység soha nem volt ilyen gyenge, mint most, a kormányok gyorsabban mondják azt, hogy mit nem akarnak Brüsszeltől, mint hogy együtt dolgoznának” – mondta, de kitért arra is, hogy Angliában augusztusban valószínűleg származása miatt agyonvertek egy lengyel férfit.

Juncker szerint mindez példa arra, mi történhet, ha Európa nem fog össze.

A Guardian című lap a széthúzás és viták illusztrálására megjegyezte, hogy Luxemburg és Magyarország között „mérgező diplomáciai veszekedés” robbant ki a menekültek kezeléséről és ez jól mutatja, hogy milyen nehéz közös megállapodásra jutni a menekültválságról.

A menekültkvótákat elutasító Magyarország és Lengyelország számára adott komoly engedménynek tartják ugyanakkor, hogy Juncker kimondta: a menekültek befogadása „önkéntes, szívből jövő alapon kell hogy történjen, azt nem lehet valakire ráerőltetni”.

Juncker azzal állt az európai parlamenti képviselők elé, hogy az összefogás megerősítésére félmilliárd eurósra növelik az EU infrastrukturális alapját és gyorsan közös uniós határ- és parti őrséget hoznak létre, hogy jobban ellenőrizhessék az unió területére irányuló migrációt.

Juncker EU-parlamenti beszéde után két nappal tartják az Uniói pozsonyi csúcstalálkozóját. Ezen már nem vesz részt a brit miniszterelnök és a klub fennmaradó tagjai arról tárgyalnak majd, hogy milyen irányt vegyen az unió a britek kilépését követően.

A bizottság elnök a britekre utalva azt mondta: tiszteletben tartja, de sajnálja kilépésről szóló döntésüket, ettől azonban Európa még nincs veszélyben tette hozzá. Utalt ugyanakkor arra, hogy ha London nem fogadja el az európai migránsok szabad mozgását, akkor nem maradhat része a közös piacnak nevezett gazdasági térségnek.

Közben a lengyel kormány különösen lelkesen készült a pozsonyi csúcsra és mélyreható reformokat – köztük szerződések módosítását – követeli az uniótól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×