INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

tudósítóink

nagy-britannia

veseátültetés

robot

egészségügy

Da Vinci először operált Angliában

Infostart / InfoRádió

Angliában először hajtott végre veseátültetést a da Vinci robot, egymás után mindjárt két műtétet is, és az eredmény kiváltotta a brit sebészek elismerését. A két megoperált újvesés egyáltalán nem szorult morfiumra és két nappal később már csak közönséges fájdalomcsillapítót igényelt. Négy nap után pedig hazament a kórházból.

Egyre fejlődik a robot-sebészet és egyre több kórházban használják. Angliában jelenleg az a szenzáció, hogy itt is végrehajtottak a da Vinci robottal veseátültetéseket. Emiatt szinte háttérbe szorult egy legalább ilyen fontos hír, miszerint Oxfordban egy távirányított robot a világon első ízben végzett el olyan műtétet, melynek során egy hetvenéves páciens szeméből, a retináról egy mindössze századmilliméter vékonyságú hártyát emelt le.

A robotok immár sok tekintetben felülmúlják a legjobb sebészeket is. Világszerte egyre több prosztata-, epehólyag- vagy méheltávolítást végeznek robot-asszisztációval.

A veseátültetés ezeknél komplikáltabb, s érdekes módon India ebben a világelső. Az Ahmedabad-i vesekutató központban dolgozták ki először a robot-asszisztált átültetés szisztémáját, és ott immár a 2700-ik ilyen műtétnél tartanak. Az angliai első átültetéseknél ezért jelen volt Ahmedabadból Prandzsal Modi professzor.

A robot egyik előnye, hogy tökéletesen pontos. A lehető legkevesebb kárt okozza a testben, ezért lesznek gyorsan fájdalommentesek és hazaküldhetők az operáltak.

A régi típusú műtétek után az újvesést két-három napig morfium-infúzión tartották. A robot-asszisztált veseátültetésen átesettek viszont már másnap járkálhatnak egy kicsit.

Felépülésük is gyorsabb, hiszen nagy vágott seb helyett több kulcslyuk-vágáson át működik a robot, és így is pontosabb, gyorsabb. Kézzel a sebész nem tudja a robothoz hasonló gyorsasággal bevarrni, az erekhez csatlakoztatni az új vesét.

Az indiai veseközpontban sorozatban végzik a robot által végrehajtott veseátültetéseket. Aa módszert főként Amerikában és Olaszországban veszik át, ehhez a sorhoz csatlakozott most Anglia.

S hogy mindenki lássa, mit tud a da Vinci robot, rá lehet kattintani egy filmre, amelyen egy ilyen csoda-automata összevarrja egy szétpukkadt szőlőszem héját.

Kapcsolódó hang

Da Vinci először operált Angliában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018