eur:
389.19
usd:
357.54
bux:
73262.63
2024. július 22. hétfő Magdolna

Csecsen és közép-ázsiai támadók ölhettek Isztambulban

Az egykori Szovjetunió országaiból származó, kaukázusi és közép-ázsiai terroristák követték el az isztambuli reptér elleni merényletet - mondják török illetékesek. A tragédia közben újabb lökést adhat a törökök és oroszok kibékülésének.

Egy oroszországi csecsen, egy üzbég és egy kirgiz állampolgár rendezett vérfürdőt az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren – állítja a török rendőrség.

A lövöldözés és öngyilkos robbantások 43 embert öltek meg, miközben több mint 200-an megsebesültek.

Az úgynevezett Iszlám Állam sejtjei után kutató török rendőrök az Égei-tenger partján fekvő Izmirben közben újabb külföldieket tartóztattak le. Előzőleg Isztambulban 16 embert, köztük 3 külföldit fogtak el 16 különböző helyszínen.

A török hatóságok szerint a dzsihadisták hajtottak végre támadást Európa harmadik legforgalmasabb reptere ellen, bár azok eddig nem vállalták a felelősséget.

A rendőrök meg is nevezték az egyik: Oszman Vagyinov az Oroszországhoz tartozó Dagesztánból érkezett csecsen férfi egy hónapja lépett be török területre orosz útlevelével.

Korábban is járt Törökországban, de akkor a szíriai Rakkából érkezett, amely mára az Iszlám Állam de facto fővárosává vált.

Az egyik török lap szerint a mostani merénylet főszervezője az Iszlám Állam egyik csecsen egysége, a Jarmuk Dandár parancsnoka volt.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Ahmet Csatajev toborzott oroszul beszélő terroristákat az Iszlám Államnak. Mint a Newsru orosz hírportál megjegyezte: Csatajev 2005-ben menedékjogot kapott Ausztriában és így el tudta kerülni, hogy kiadják Oroszországnak, ahol már körözték terrorcselekmények szervezése miatt. Később börtönben ült Svédországban és Grúziában.

A repteret védő szerződéses őrző-védők szerint a terroristák meglepték a rendőröket, mert éppen a Ramadánban előírt egész napos böjt utáni vacsora után csaptak el. „Sok rendőr elbújt, amikor a fegyveres a VIP-váró felé ment” – mondta egy neve elhallgatását kérő férfi.

Binali Yildirim török miniszterelnök közben kommentátorok és ellenzéki politikusok haragját kiváltva azt mondta: nem volt semmilyen biztonsági malőr a reptéren.

Törökországban egy év alatt közel 300-an haltak meg 17 másik merényletben.

A véres támadás akkor történt, amikor lassan rendeződni látszik Törökország és Oroszország viszonya, amely egy orosz harci gép tavalyi lelövése miatt mérgesedett el.

Erdogan török elnök bocsánatot kért az incidensért és a pilóta haláláért, ami után Putyin orosz elnök utasítást adott a törökök elleni turisztikai szankciók feloldására. A közös fenyegetés tovább gyorsíthatja a kapcsolatok normalizálását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tépni kezdték az európai részvényeket

Tépni kezdték az európai részvényeket

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthatunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is emelkedhetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×