eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Csecsen és közép-ázsiai támadók ölhettek Isztambulban

Az egykori Szovjetunió országaiból származó, kaukázusi és közép-ázsiai terroristák követték el az isztambuli reptér elleni merényletet - mondják török illetékesek. A tragédia közben újabb lökést adhat a törökök és oroszok kibékülésének.

Egy oroszországi csecsen, egy üzbég és egy kirgiz állampolgár rendezett vérfürdőt az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren – állítja a török rendőrség.

A lövöldözés és öngyilkos robbantások 43 embert öltek meg, miközben több mint 200-an megsebesültek.

Az úgynevezett Iszlám Állam sejtjei után kutató török rendőrök az Égei-tenger partján fekvő Izmirben közben újabb külföldieket tartóztattak le. Előzőleg Isztambulban 16 embert, köztük 3 külföldit fogtak el 16 különböző helyszínen.

A török hatóságok szerint a dzsihadisták hajtottak végre támadást Európa harmadik legforgalmasabb reptere ellen, bár azok eddig nem vállalták a felelősséget.

A rendőrök meg is nevezték az egyik: Oszman Vagyinov az Oroszországhoz tartozó Dagesztánból érkezett csecsen férfi egy hónapja lépett be török területre orosz útlevelével.

Korábban is járt Törökországban, de akkor a szíriai Rakkából érkezett, amely mára az Iszlám Állam de facto fővárosává vált.

Az egyik török lap szerint a mostani merénylet főszervezője az Iszlám Állam egyik csecsen egysége, a Jarmuk Dandár parancsnoka volt.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Ahmet Csatajev toborzott oroszul beszélő terroristákat az Iszlám Államnak. Mint a Newsru orosz hírportál megjegyezte: Csatajev 2005-ben menedékjogot kapott Ausztriában és így el tudta kerülni, hogy kiadják Oroszországnak, ahol már körözték terrorcselekmények szervezése miatt. Később börtönben ült Svédországban és Grúziában.

A repteret védő szerződéses őrző-védők szerint a terroristák meglepték a rendőröket, mert éppen a Ramadánban előírt egész napos böjt utáni vacsora után csaptak el. „Sok rendőr elbújt, amikor a fegyveres a VIP-váró felé ment” – mondta egy neve elhallgatását kérő férfi.

Binali Yildirim török miniszterelnök közben kommentátorok és ellenzéki politikusok haragját kiváltva azt mondta: nem volt semmilyen biztonsági malőr a reptéren.

Törökországban egy év alatt közel 300-an haltak meg 17 másik merényletben.

A véres támadás akkor történt, amikor lassan rendeződni látszik Törökország és Oroszország viszonya, amely egy orosz harci gép tavalyi lelövése miatt mérgesedett el.

Erdogan török elnök bocsánatot kért az incidensért és a pilóta haláláért, ami után Putyin orosz elnök utasítást adott a törökök elleni turisztikai szankciók feloldására. A közös fenyegetés tovább gyorsíthatja a kapcsolatok normalizálását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×