eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meglepetés: Szavcsenko tárgyalna a szakadárokkal

Eltökélt nacionalistának tartják, mégis meglepetéssel szolgált Nagyija Szavcsenko, az Ukrajnában hősként ünnepelt és nemrég orosz fogságból szabadult helikopterpilótát. A parlamenti képviselői helyét elfoglaló Szavcsenko ugyanis azt mondta: közvetlen tárgyalásokat kell indítani a kelet-ukrajnai szakadárokkal, akik ellen ő is harcolt.

Nagyija Szavcsenko a komplex érdekel által átszőtt Ukrajnában, főleg a nacionalista erők hősévé vált. A Kelet-Ukrajnában harcolt pilótanő vitatott körülmények között került Oroszországba, ahol támogatói szerint koholt vádak alapján elítélték két orosz újságíró halála miatt.

A fogságban az ukránok számára az ellenállás jelképévé vált: a nemzeti címert ábrázoló pólót hordott, a bíróságon rendszeresen elénekelte az ukrán himnuszt és több éhségsztrájkot is lefolytatott.

Részben nyugati nyomásra, részben taktikai megfontolásokból Putyin orosz elnök megkegyelmezett neki és néhány hete hazaengedték.

A döntően oroszajkú Kijevben, ukránul beszélő családban felnőtt és a fronton egy szélsőjobboldali önkéntes dandárban harcoló Szavcsenkótól mindenki azt várta, hogy hazatérve harcias szólamokat lehet majd hallani tőle.

Az időközben parlamenti képviselővé lett harcos azonban most azzal lepte meg a közvéleményt, hogy közölte: közvetlen tárgyalásokat kell indítani a kelet-ukrajnai, oroszbarát lázadókkal.

„Közvetlen kapcsolatokat kell létrehoznunk, harmadik felek nélkül” – mondta egy rádióinterjúban és azt is hozzátette: hajlandó egy asztalhoz ülni Alekszander Zaharcsenkóval, a külföldön nem elismert Donyecki Népköztársaság vezetőjével.

Orosz oldalról is többen elismerték, hogy a szeparatista vezetők Moszkva kontaktjaikkal együttműködve lépnek fel. Ezért Kijevben sokan úgy gondolhatják, hogy a velük folytatott közvetlen tárgyalás Moszkva kezére játszana.

Az ukrajnai politikai erők töredezettségére utalt Andrij Parubij, a 2014-es Euromajdan-mozgalom egyik vezetőjének, most parlamenti elnöknek a válasza, aki „az orosz agresszor által irányított terroristáknak” nevezte a szakadárokat. „Nem hiszem, hogy ezekkel az emberekkel tárgyalhatnánk” – mondta.

Nyugati politikusok reményüket fejezték ki, hogy Szavcsenko szabadon engedése elvezethet az ukrajnai válság rendezéséhez, amelyben eddig több, mint 10 ezren haltak meg – emlékeztetett a Guardian című lap.

A tavaly februári minszki béketerv ellenére, folytatódnak a szórványos harcok. A múlt héten az egyik frontszakaszon több áldozatot is követeltek az összecsapások – azaz a tűzszünet jobbára csak papíron létezik.

Kérdés, hogyan lehet véget vetni a patthelyzetnek. A szakadár vezetők szerint az ukrán elnöknek amnesztiát kellene hirdetnie a „terroristának” nevezett lázadók esetében, erre azonban nincs meg a támogatása. Moszkva szerint a szakadár területeknek „különleges státusz” járna Ukrajnán belül, míg Kijevben vita folyik arról, hogy föderációvá alakítsák-e az ukrán államot, hogy az ne essen szét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×