Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Brexit és az online baki

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kitolták Nagy-Britanniában az uniós tagságról szóló népszavazásra való regisztráció határidejét, miután kedden összeomlott az oldal, és sokan nem tudták befejezni a műveletet. Sokan közülük EU-párti fiatalok voltak.

A múlt héten került a brit mozikba a Pénzes cápa című George Clooney-Julia Roberts film, amelyben egy állítólagos technikai hiba miatt több ezer befektető veszít el dollármilliárdokat.

Ki gondolta volna, hogy az élet hasonlót produkálhat Nagy-Britanniában, ahol az ország uniós tagsága a tét a közelgő népszavazáson.

A feldühödött David Cameron miniszterelnök jogászok csapatát mozgósította, hogy csütörtök estig kitolhassák a referendumra való regisztráció határidejét, miután kedd este – az eredeti határidő előtt nem sokkal – a nagy érdeklődés miatt összeomlott az az oldal, ahol a választók feliratkozhattak a szavazók listájára.

A szégyenszemre összeomlott oldalon egy, a forgalmat figyelő alkalmazás szerint éjfél előtt 5 perccel még 26 ezren voltak. Éjfél után 1 perccel még 20 ezren próbálták befejezni a regisztrációt.

A gond azután következett be, hogy este negyed 11-kor 50 ezer látogató rohanta le az oldalt, hogy az utolsó pillanatban feliratkozzon.

Napokkal a határidő előtt brit politikusok és a média is arról beszéltek, hogy hétmillió olyan szavazópolgár van, aki nem regisztrált. Ők javarészt a sokat költöző, a politika iránt annyira nem érdeklődő, de többségükben az unióban való maradással egyetértő fiatalok közül kerülnek ki.

Az online rendszer hibája is ezt a réteget foszthatja meg a szavazási lehetőségtől, amely a Brexit-tábor javára billentheti a mérleg nyelvét.

Maradásért kampányoló konzervatívok
Maradásért kampányoló konzervatívok

Az intenzív mozgósítási kampány nyomán a kedden regisztrálók zöme fiatal volt: 132 ezren a 25 év alatti korosztályból kerültek ki, míg a 65 és 74 év közötti csoportból mindössze 13 ezren használták az oldalt. A felmérések folyamatosan arról szólnak, hogy az idősebb britek zömében ki akarnak lépni az EU-ból, és hogy ez a réteg annyira eltökélt, hogy nagy tömegben megy majd el szavazni.

A másik oldalon a 35 év alatti britek többségében EU-párti táborát találni. A fiatalabbak kevésbé motiváltak a szavazásra, ami a Brexit-híveknek kedvez. Ezért is tűnik alapvető kérdésnek, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb voksában a lehető legtöbb brit polgár gyakorolhassa választói jogát.

Közben egy londoni felmérés szerint a brit főváros döntően EU-párti: 57 százalék szavazna a maradásra és 43 a kilépésre – írta a helyi délutáni újság, az Evening Standard. Mindez azért lényeges, mert a londoniak adójának 20 százaléka vándorol az Egyesült Királyság más részeibe – gyakran olyan emberek nyugdíjaként vagy szociális juttatásaként, akik hevesen ellenzik az EU-migránsok jelenlétét – pedig sokan közülük londoniak, akik adójukkal támogatják a vidéket.

A Standardben említett felmérés szerint ugyanakkor londoni fiatalok fele nem biztos, hogy elmegy szavazni. Közben a lakosok zöme nem bízik sem Cameron miniszterelnökben, sem a kilépésért kampányoló Nigel Farage UKIP-vezérben. Érdekes módon a többség szerint a város külföldön érdeklődéssel vagy akár gyanakvással szemlélt muszlim polgármestere, Sadiq Khan az, aki a leginkább igazat mond Európáról.