eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Brexit és az online baki

Kitolták Nagy-Britanniában az uniós tagságról szóló népszavazásra való regisztráció határidejét, miután kedden összeomlott az oldal, és sokan nem tudták befejezni a műveletet. Sokan közülük EU-párti fiatalok voltak.

A múlt héten került a brit mozikba a Pénzes cápa című George Clooney-Julia Roberts film, amelyben egy állítólagos technikai hiba miatt több ezer befektető veszít el dollármilliárdokat.

Ki gondolta volna, hogy az élet hasonlót produkálhat Nagy-Britanniában, ahol az ország uniós tagsága a tét a közelgő népszavazáson.

A feldühödött David Cameron miniszterelnök jogászok csapatát mozgósította, hogy csütörtök estig kitolhassák a referendumra való regisztráció határidejét, miután kedd este – az eredeti határidő előtt nem sokkal – a nagy érdeklődés miatt összeomlott az az oldal, ahol a választók feliratkozhattak a szavazók listájára.

A szégyenszemre összeomlott oldalon egy, a forgalmat figyelő alkalmazás szerint éjfél előtt 5 perccel még 26 ezren voltak. Éjfél után 1 perccel még 20 ezren próbálták befejezni a regisztrációt.

A gond azután következett be, hogy este negyed 11-kor 50 ezer látogató rohanta le az oldalt, hogy az utolsó pillanatban feliratkozzon.

Napokkal a határidő előtt brit politikusok és a média is arról beszéltek, hogy hétmillió olyan szavazópolgár van, aki nem regisztrált. Ők javarészt a sokat költöző, a politika iránt annyira nem érdeklődő, de többségükben az unióban való maradással egyetértő fiatalok közül kerülnek ki.

Az online rendszer hibája is ezt a réteget foszthatja meg a szavazási lehetőségtől, amely a Brexit-tábor javára billentheti a mérleg nyelvét.

A Brexit és az online baki

Az intenzív mozgósítási kampány nyomán a kedden regisztrálók zöme fiatal volt: 132 ezren a 25 év alatti korosztályból kerültek ki, míg a 65 és 74 év közötti csoportból mindössze 13 ezren használták az oldalt. A felmérések folyamatosan arról szólnak, hogy az idősebb britek zömében ki akarnak lépni az EU-ból, és hogy ez a réteg annyira eltökélt, hogy nagy tömegben megy majd el szavazni.

A másik oldalon a 35 év alatti britek többségében EU-párti táborát találni. A fiatalabbak kevésbé motiváltak a szavazásra, ami a Brexit-híveknek kedvez. Ezért is tűnik alapvető kérdésnek, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb voksában a lehető legtöbb brit polgár gyakorolhassa választói jogát.

Közben egy londoni felmérés szerint a brit főváros döntően EU-párti: 57 százalék szavazna a maradásra és 43 a kilépésre – írta a helyi délutáni újság, az Evening Standard. Mindez azért lényeges, mert a londoniak adójának 20 százaléka vándorol az Egyesült Királyság más részeibe – gyakran olyan emberek nyugdíjaként vagy szociális juttatásaként, akik hevesen ellenzik az EU-migránsok jelenlétét – pedig sokan közülük londoniak, akik adójukkal támogatják a vidéket.

A Standardben említett felmérés szerint ugyanakkor londoni fiatalok fele nem biztos, hogy elmegy szavazni. Közben a lakosok zöme nem bízik sem Cameron miniszterelnökben, sem a kilépésért kampányoló Nigel Farage UKIP-vezérben. Érdekes módon a többség szerint a város külföldön érdeklődéssel vagy akár gyanakvással szemlélt muszlim polgármestere, Sadiq Khan az, aki a leginkább igazat mond Európáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×