eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Brexit miatt kevesebb embert vesznek fel a brit munkaadók

Részben a Brexit miatti félelmek nyomán kevesebb alkalmazottat vesznek fel a brit cégek - közölte a brit munkaadók szövetsége. Miközben a közvélemény számára a szigetországba irányuló EU-migráció az egyik legfontosabb kampánytéma, a munkaadók azt mondják: nincs elég dolgozó.

Az új és magasabb brit minimálbér és az Európai Uniós tagságról folyó vita miatti félelmek éreztetik a hatásukat a brit munkaerőpiacon.

Egy statisztika szerint az utóbbi nyolc hónap során májusban vették fel a legkevesebb új dolgozót a szigetország cégei. A brit munkaadók szövetsége most kiadott anyagában megjegyzi, hogy „a nagy-britanniai cégek szinte a gazdaság minden szektorában munkaerőhiánnyal küzdenek... ennek ellenére a vállalatok bizonytalanok és az EU-népszavazás előtt vonakodnak új dolgozókat felvenni”.

A hivatalos adatok szerint a kontinentális gazdaságoknál jobban teljesítő brit gazdaságban az első negyedévben 44 ezer új munkahelyet hoztak létre. Ezzel szemben 2015 utolsó három hónapjában ennek sokszorosa, 195 ezer volt az új állások száma, ami rekordmagasságba tolta az alkalmazásban lévők arányát.

Kevin Green, a munkaadói szövetség vezérigazgatója azt mondta: függetlenül attól, hogy honfitársai az EU-ból való kilépésre szavaznak-e vagy sem, „érzéssel” kell kezelni a migráció kérdését.

„Az Egyesült Királyságon kívülről származó dolgozókra továbbra is szükség lesz, ha azt akarjuk, hogy tovább növekedjen a brit gazdaság” – tette hozzá.

Nagy-Britanniában a vendéglátó, építési és részben a mezőgazdasági ágazat jelentős részben támaszkodik itteni szóhasználattal élve migráns, azaz európai uniós dolgozókra.

Az EU-s dolgozók beáramlása azonban heves és szenvedélyes vitákat vált ki és a kilépésért kampányoló Brexit-tábor vezetői folyamatosan napirenden tartják a kérdést.

Sok brit épp az EU-dolgozók jelenléte miatt akar a kilépésre szavazni. Rendszeresen azzal érvelnek, hogy a migránsok miatt rosszabbá vált az egészségügyi ellátás, zsúfoltak az iskolák és növekszik a bűnözés.

A vitában csak ritkán kerül elő az az érv, hogy a migránsok – vagyis az EU-dolgozók – maguk is adófizetők, akik részben eltartják a brit nyugdíjasokat és részben az adójukból tartják fenn a brit jóléti rendszert. A Brexit hívők ugyanis úgy látják őket, hogy csak elvesznek, de nem adnak be semmit.

A munkaadói szövetség jelentését pedig azzal söpörhetik le az asztalról, hogy a statisztikák megbízhatatlanok és a maradás-párti tábor azokat cinikusan manipulálja.

Felmérések szerint jelenleg fej-fej mellett állnak a kampányban a Brexit és a bentmaradás hívei Nagy-Britanniában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×