eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hadjáratot hirdetett El Salvador a bűnbandák ellen

16 százalékkal csökkentik a GDP-t és gyakorlatilag "túszként" tartják fogva az országot - így emlegetik a közép-amerikai El Salvador bűnbandáit. Az ország kormánya most háborút hirdetett ellenük.

El Salvador kétes hírnévre tett szert: lakossága arányában itt követik el a világon a legtöbb gyilkosságot. Az emberölések annyira mindennaposak, hogy a hírek a hozzátartozókon kívül keveseket sokkolnak.

A kormány most háborút hirdetett a vérengzéseket elkövető bűnbandák ellen. A kommandósoknak március és április között 42 százalékkal sikerült visszaszorítani a gyilkosságok számát, de még korántsem érték el a céljukat.

Mint a Financial Times megjegyzi, a terrorcsoportnak nevezett két nagy kartellnek, a Barrio 18-nak és a Mara Salvatruchának 60 ezer tagja van. Amikor elfognak, vagy megölnek egy bandatagot, mások lépnek a helyére – mondta az országos rendőrfőkapitány.

Az erőszakos bűnözés elharapózásában fontos szerepet játszott a visszaesett gazdasági növekedés és az eladósodás. A fiatalok előtt két választás áll: bandatagok lesznek, vagy megpróbálnak bejutni az Egyesült Államokba, ahonnan deportálhatják őket. Az 1980-90-es éveben azért ugrott meg az erőszak, mert az amerikaiak többezer olyan – a polgárháború elől elmenekült - salvadori fiatalt küldtek haza, akik Los Angeles-ben bandatagokká váltak.

Az FT azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt hónapokban főként azért csökkent a gyilkosságok száma, mert a bandák tűzszünetet kötöttek és nem azért, mert a fegyveres erők eredményesen léptek fel.

Ennek bizonyítéka, hogy a 2012-13-as tűzszünet vége után drámai módon megugrott a gyilkosságok száma.

A 6 milliós országban tavaly csaknem 6700 embert öltek meg.

A gengek közötti erőszak mérséklésében nagy szerepet játszott Raul Mijango volt kongresszusi képviselő, mivel ő vette rá a bandafőnököket a tűzszünetre.

Néhány hete azonban letartóztatták, mert prostituáltakat, ételt és videojátékokat juttatott a bebörtönzött bandavezéreknek, sőt, azt is elintézte, hogy kábeltévét nézhessenek.

Mijango azzal védekezett, hogy csak így tudta a maga oldalára állítani a bandafőnököket.

Egyes helyi médiumok szerint ugyanakkor kormánytagok és ellenzéki politikusok is kapcsolatban álltak a bandákkal a 2014-es választások előtt és felmerült, hogy szavazatokat próbáltak vásárolni.

A gengek elleni háború emellett lehetőséget ad a biztonsági erőknek az önbíráskodásra. Jogvédők szerint a kommandósok tavaly 13 embert – köztük négy tizenévest – végeztek ki. A lakosság nagy része ugyanakkor támogatja a védelmi pénzeket beszedő, agresszív bandák elleni kemény fellépést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×