eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rouseff puccsnak minősítette a vádeljárást

Bizalmat kért Brazília ügyvezető elnöke, miután a szenátus úgy döntött, hogy vádeljárást indít Dilma Rouseff eddigi államfő ellen. A Rouseff elleni vizsgálatra 55 szenátor szavazott 22 ellenében. Az elnökasszony „viccnek” és „puccsnak” minősítette a történteket.

20 órán át vitáztak a brazil szenátorok arról, hogy a legsúlyosabb büntetésnek tegyék-e ki az ország elnökét, Dilma Rouseffet.

Végül több, mint kétszerannyian szavaztak az elmozdítására és arra, hogy vizsgálat induljon ellene a költségvetési adatok állítólagos meghamisítása miatt.

Rouseffet elméletileg tisztázhatja a fél éven át tartó vizsgálat – de addig korábbi alelnöke, a mára vele szembefordult Michel Temer irányítja az országot.

Az eredetileg az elnökhöz hasonlóan baloldali politikus üzletbarát új kormányt nevezett ki és a nemzeti bank volt fejét tette meg pénzügyminiszternek. „A gazdasági életerő és az ország iránti bizalom helyreállítása a fő feladat, hogy új befektetőket szerezzünk”- mondta.

A félreállított államfő „viccnek, szabotázsnak és puccsnak” nevezte a vádeljárás beindítását. Csütörtöki beszédében határozottan tagadta a vádakat és azt mondja: minden jogi eszközzel harcolni fog az őt ért igazságtalan vádak ellen.

„Lehet, hogy elkövettem hibákat, de nem követtem el bűncselekményt és nem sértettem meg a költségvetési törvényeket” – mondta.

Részben a Kongresszusban tapasztalható szexizmussal magyarázta, hogy miért akarják félreállítani. Az új elnök, Temer egyetlen nőt sem jelölt 22-tagú új kabinetjébe.

Dilma Rouseff személye azonban már a brazil rendezésű, 2014-es labdarúgó Vb idején tömeges utcai tiltakozásokat váltott ki.

Kommentátorok szerint bár Rouseff mostanra különösen népszerűtlenné vált, Michel Temer tetszési indexe sem magasabb.

Mivel Brazília az utóbbi tíz év legsúlyosabb válságát éli át, a gazdaság talpraállítását és a korrupció visszaszorítását ígérte. Ennek része lenne a Petrobras állami olajvállalatnál kipattant korrupciós ügyek kivizsgálása.

A brazil Szenátusban most maximum 180 napig folyik majd vizsgálat Dilma Rouseff ügyében. Ha a szenátorok kétharmada bűnösnek találja az elnököt, akkor örökre elmozdítják hivatalából. Ha nem lesz meg a kétharmados többség, akkor az elnökasszony megtarthatja posztját.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×