eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György

Nem az Apple-é az iPhone Kínában

Újabb csatát vesztett az Apple Kínában - nem sikerült levédenie az iPhone és iPad neveket és így egy helyi cég is használhatja azokat saját termékeihez.

Nem tett jót az Apple hírének, hogy a technológiai cég egyik legnagyobb befektetője a múlt héten megszabadult összes Apple-részvényétől.

Carl Icahn ezt azzal indokolta, hogy a kínai hatóságok lépései drámai módon ronthatják a papírok értékét.

Ha nem is a politikusok, de egy pekingi bíróság most azzal mért csapást az amerikai vállalatra, hogy nem volt hajlandó helyt adni jogvédelmi kérelmének.

A hatóság szerint az Apple nem tudta bizonyítani, hogy „híres márkanév volt Kínában” még azelőtt, hogy egy helyi cég bejegyeztette az országban az iPhone nevet.

Mindez 2007-ben, azaz akkor történt, amikor piacra dobták a forradalmi újítást hozó első generációs iPhone okostelefont.

A mostani bírósági döntés értelmében az a furcsa helyzet áll elő, hogy Kínában a Xintong Tiandi Technology nevű cég az „iPhone” név tulajdonosa.

A vállalat így tovább használhatja az iPhone nevet az általa gyártott táskákon és tokokon.

A döntés újabb csapás az amerikai cégre Kínában, amely a második legnagyobb piac a számára és ahol éppenséggel növelni szeretné eladásait.

A kínai hatóságok azonban korábban már szigorították az online publikálási lehetőségeket, ami miatt az Apple internetes áruháza, az iTunes nem tudja a teljes kínálatot biztosítani kínai ügyfeleinek.

Emellett csökkentek az iPhone-eladások is a kínai piacon.

Mint az Independent című lap megjegyezte: az Apple 2002-ben próbálta levédetni az iPhone nevet Kínában. A Xintont Tiandi jóval később, az iPhone kínai piacradobása előtt szerezte meg a nevet – ami két évvel követte az iPhone nemzetközi premierjét.

Emiatt vitatható a bíróság megjegyzése, hogy az Apple nem tudta bizonyítani, hogy telefonja neve már „híres márkanév” volt Kínában, amikor beadta jogvédelmi kérelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×