eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy egész várost kellett evakuálni Kanadában

Egy egész várost kitelepítettek Kanadában az Alberta tartományban pusztító tüzek miatt. A hatóságok szerint ez volt az ország történelmének legnagyobb tűzvész miatti evakuálása.

Szürreális és pokoli háttér előtt menekült több tízezer ember Kanada egyik városából. Az autópályán haladó kocsik tizenöt méteres lángoló fák között haladtak. A tűz narancsszínűre festette és füsttel borította el a láthatárt, miközben a hatóságok elrendelték Fort McMurray kiürítését.

A 80 ezres város teljes lakosságát evakuálták az Alberta tartományra hirtelen lecsapott, pusztító erdő- és bozóttüzek miatt.

A szárazság és a szél miatt gyorsan elharapózott a tűz és az előrejelzés szerint péntekig nem is fordul meg a széljárás.

A kanadai Természeti Erőforrások minisztériuma szerint egész Alberta tartományban „extrém tűzveszély áll fenn” – ez azt jelenti, hogy gyorsan terjedő és intenzív tüzekre kell számítani.

A lángok nem a földön, hanem a fák lombjain keresztül terjednek és nagyon nehéz megfékezni azokat – figyelmeztetett a minisztérium.

Az első tüzek vasárnap lángoltak fel Fort McMurray város közelében. Helyi idő szerint kedd délután jött a parancs: mindenkinek távoznia kell, pontosabban otthonukat és ingóságaikat hátrahagyva menekülni.

Aki tehette, bedobálta a legfontosabb dolgait a kocsijába és sokan a városból kivezető 63-as úton indultak el. Az út négy sávját és még a leállósávokat is megtöltötték a kocsik. Volt, akinél kifogyott az üzemanyag – az albertai közlekedési minisztérium tankereket küldött a számukra.

Carol Christian a fiával és a macskájával menekült el egy lángoló lakónegyedből.

„Istenem, épp időben jutottunk ki – gondoltam. Sokkoló érzés tudni, hogy soha többé nem látod viszont a házadat” – mondta az AP hírügynökségnek.

„Minden elpusztult, amiért az elmúlt két évben dolgoztam” – mondta John Davidson a CBC közszolgálati tévének, miután háza, autói és motoros szánjai a lángok martalékaivá váltak.

Sok helyen valóban por és hamu és kiégett autóroncsok nyújtottak apokaliptikus látványt.

A belváros középületeinek nagy részét sikerült megmenteni, de sok kerületben nagy a pusztítás és a helyzet bármikor rosszabbra fordulhat.

Fort McMurray azon a vidéken terül el, ahol a világ harmadik legnagyobb olajtartalékai találhatók. Az energiacégek szerint főbb lelőhelyeik biztonságban voltak, de a katasztrófa miatt csökkentették a kitermelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×