INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az Európai Bizottság elutasította Csehország panaszkérelmét

Infostart / InfoRádió
Az Európai Bizottság elutasította Csehország panaszkérelmét a kötelező kvóták ügyében, mivel legálisnak ítélte annak bevezetését. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt mondta, feljelentéssel nem oldódik meg a probléma.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter még szeptemberben fordult a menekültkvóta ügyében jogorvoslatért az unió soros elnökéhez, Luxemburghoz. A soros elnök idáig tartózkodó módon csak részinformációkkal szolgált, viszont Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa válaszlevelében kifejtette, hogy az egyes tagállamoknak jogában áll bírósághoz fordulni.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kijelentette, Csehország más utat választ. "Feljelentéssel nem oldódik meg a probléma. Ha húsz feljelentéssel fordulnánk az Európai Bírósághoz, akkor is nagy valószínűséggel a Szíriából menekülő tíz és félmillió ember két-három éven belül Európa felé venné az irányt" - mondta Sobotka.

A cseh miniszterelnök úgy véli, a menekültkvótákat ellenző visegrádi négyek tagállamai mellé további uniós tagállamok is felsorakoznak a jövőben.

Robert Fico szlovák kormányfő korábban bejelentette, hogy Szlovákia az Európai Unió Bíróságára viszi az ügyet, és december 18-ig pert indít Brüsszel kvótarendszere ellen. A miniszterelnök elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium már megkapott minden javaslatot az érintett szaktárcáktól, és Szlovákia európai bíróságokhoz kirendelt képviselője már készíti a vádiratot.
A kormányfő hangsúlyozta, Szlovákiának semmi oka, hogy változtasson elutasító magatartásán.

Fico szerint Brüsszel semmibe veszi a tagállamok szuverenitását, és a kormányok akarata ellenére egy, a térségi országok által elutasított bevándorlás-politikát szeretne folytatni. "Mi nem a migránsok ellen harcolunk; mi a szuverén országok és az Európai Unió közti viszony kérdését akarjuk rendezni" - érvelt a szlovák miniszterelnök.


A címlapról ajánljuk