INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Csehország szélnek ereszti a szíriai bevándorlókat

Infostart / InfoRádió
Csehország nem tartja tovább táborokban azt a mintegy 230 szíriai menekülteket, akik Magyarországon kérvényezték a politikai menedékjogot. A csehek úgy döntöttek, mindenkinek felajánlják a menedékkérés lehetőségét a Cseh Köztársaságban. Amennyiben ezt elutasítják, hét napon belül el kell hagyniuk az országot.

Csehországban eddig az volt a megszokott forgatókönyv, hogy minden egyes illegális bevándorlót őrizetbe vettek, befogadó táborokba küldtek, két nap múlva pedig visszaküldték az elfogottakat oda, ahonnan érkeztek. A cseh hatóságok álláspontja a dublini rendelet alapján eddig az volt, hogy az illegális migránsokat abba az országba kell visszaküldeni, amelynek területére lépve elérték az Európai Uniót. Mostantól azonban azok a szíriai menekültek, akik Magyarországon folyamodtak menedékjogért, már nem kerülnek táborba.

"Kihallgatjuk őket, és tájékoztatjuk arról a lehetőségről, hogy Csehországban kérvényezzék a menedéket. Amennyiben nem élnek a lehetőséggel, kötelezzük őket arra, hogy hét napon belül hagyják el az országot, és kikísérjük őket a pályaudvarokra. Ezután már rajtuk múlik, hogy visszatérnek-e Magyarországra, vagy továbbmennek Németországba" - nyilatkozta Kateøina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője, aki szerint az eddigi szabályozás lényegében csak késleltette a szírek továbbutazását Németországba, ahol valószínűleg menedékjogot kapnak.

A cseh hivatalok azután döntöttek az eddigi folyamatok megváltoztatása mellett, hogy Németország megnyitotta a határokat a szíriai menekültek előtt. Rendlová hangsúlyozta, a döntést nem lehet úgy értelmezni, hogy Csehország ezentúl szabadon átengedi területén a menekülteket. Részleteket azonban nem közölt. Azt viszont elmondta, hogy az új cseh intézkedés nem vonatkozik azokra a szírekre, akik Csehország területére való megérkezésük előtt nem kértek Magyarországon menekültstátust.

Egy augusztusban végzett közvélemény-kutatás szerint a csehek 93 százaléka gondolja azt, hogy a menekülteket vissza kell küldeni származási országukba.

Csehország belügyminisztere pénteken, a visegrádi négyek kormányfőinek prágai összejövetele napján szintén a cseh fővárosban látja vendégül szlovák kollégáját, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé. Milan Chovanec kifejtette: Szlovákia már kedden sokat segített Csehországnak azzal, hogy megakadályozta további menekültekkel teli vonatok Csehországba érkezését Magyarországról. A cseh belügyminiszter szerint Magyarország lényegesen befolyásolja a migrációs helyzet alakulását Csehországban.

Lengyelország sem nézi tétlenül a magyarországi helyzet alakulását. A lengyel határőrség a várható menekülthullám miatt szorosabb együttműködést kezdeményez a rendőrséggel, a vasúti rendőrséggel és a közúti ellenőrökkel a lengyel-szlovák, illetve a lengyel-cseh határ közelében.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk