eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bősön együtt tüntetnek a szlovák és a magyar szélsőségesek

Marián Kotleba pártja, a Mi Szlovákiánk Néppárt tüntetést szervez a menekültek elhelyezése ellen Bősre, szeptember elsejére, a Szlovák Alkotmány napjára. Az egyebek mellett magyarellenes kirohanásairól is ismert szlovák politikus a magyar radikális szervezetek támogatására is számít.

Ahogy az a pártja felhívásában olvasható, a "bősi bátor emberek" támogatására szervez a radikális nézeteiről ismert Marián Kotleba a menekültek ellen tüntetést a csallóközi nagyközségben.

Előáll a helyzet, amit nehezen lehetett előre látni: egy magyar településen az egyebek mellett magyarellenes kirohanásairól is ismert szlovák radikális a helyiek - zömmel magyarok - érdekeiért demonstrál. Ráadásul társai lesznek ebben magyar radikálisok is, akik közleményükben bár kifejtik, Kotleba személyét a legkisebb mértékben sem tartják szívesen látottnak a Csallóközben, vele fognak tüntetni, ha nem is mellette.

Dobay Gergely a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki szervezetének elnöke az egyik közösségi portálon megjelent nyilatkozatában úgy fogalmazott: Nem érheti az a szégyen a csallóközi magyarságot, hogy egy szlovák párt szimpatizánsai tüntessenek értünk Bősön.

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint Marián Kotleba jelentős kommunikációs váltást hajtott végre az elmúlt hónapokban. "A múltban egy erős magyar-, illetve romaellenes retorikát folytatott, míg idén megindult a menekültellenes kommunikáció, és az Európai Unió ellenesség is egyre erősebbé vált nála" - fogalmazott Hangácsi.

Fenes Iván, Bős polgármestere cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, miszerint nem utasította el a tüntetést, illetve későn reagált volna, ezért valósulhat meg az akció. Egyúttal elhatárolódott a keddre tervezett megmozdulástól.

"A bősi önkormányzat és én magam is egyértelműen elhatárolódunk minden ilyenfajta tüntetéstől, ugyanis rajtunk ez nem segít. Nincs szükségünk ilyenfajta provokációra" - mondta a polgármester.

Bősön augusztus elején népszavazást tartottak, amelyen a szavazók 97 százaléka utasította el, hogy menekülteket helyezzenek el a falu határában, a kormányra nézve azonban ez nem kötelező érvényű.

A tüntetés helyszínén egy vízágyút is készenlétbe helyeznek, amelyet a község kimondottan e célra szerzett be. A rendőrség pedig azt ígéri, szigorúan fognak fellépni a közfegyelmet megsértő személyek ellen, s e célból akár rendkívüli intézkedéseket is foganatosítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×