eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Erődemonstrációt tartott a brit ellenzék

A hét végén becslés szerint kétszázezren tüntettek Londonban és további tízezrek Liverpoolban, valamint Glasgowban a brit kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen. A választáson szoros küzdelem után vereséget szenvedett ellenzék a még mindig számottevő erejét igyekezett demonstrálni.

A London közlekedését megbénító hatalmas tüntető tömeg az Angol Bank előtt gyűlt össze, majd a Parlament elé vonult, hogy meghallgassa szónokait. Vidékről autóbuszokon hoztak fel sok ezer tüntetőt.

A menetelők tábláin olvasható feliratok elsősorban a kormánynak a költségvetési deficit csökkentését célzó szükségintézkedéseit kifogásolták: sokan követelték, hogy az adófizetők pénzét ne Trident ballisztikus rakéták gyártására, hanem inkább lakásépítésre használja a kormány. Mások az egészségügynek nyújtott támogatás növelését követelték, de volt olyan tüntető is, aki a Zöld Párt nevében a tájak szépségét elrontó sziklarepesztéses földgáz-kitermelés megkezdése ellen tiltakozott.

A kormány szerint a megszorító szükségintézkedéseket épp a szociális és egészségügyi ellátásra nehezedő terhek miatt kell elrendelni. Jóllehet a brit gazdaság fellendült, a költségvetés egyensúlyára kedvezőtlen hatást gyakorol, hogy a népesség elöregedésével egyre több pénzt igényel az egészségügy. Ezért születtek népszerűtlen intézkedések, például a rokkantsegély vagy az idős-ellátási hozzájárulás összegének csökkentéséről. A szocialisták hangsúlyozzák, hogy a lépések fokozzák a társadalmi egyenlőtlenséget.

Teher a rászoruló bevándorló-réteg szociális segélyezése is, ezért akar Cameron miniszterelnök tárgyalni a migráns-kérdésről. Jóllehet a túlzott mértékű bevándorlást ellenzik a brit szavazók, és helyeslik David Cameron Brüsszel elé terjesztendő reformjavaslatait migráns-ügyben épp úgy, mint a brit bíráskodás függetlenségének megőrzése tekintetében, a felmérések azt jelzik, hogy a szigetország lakóinak többsége jelenleg mégsem akar elszakadni az Európai Uniótól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×