eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A NATO megdicsérte Németországot

A NATO főtitkára elismeréssel méltatta Németország szerepét a védelmi szervezetben. Mint Rasmussen fogalmazott, Németország egyre jobban kiveszi a részét a NATO terheiből, egyben pedig lassan a tagállamok élvonalába küzdi föl magát. A főtitkár az ukrajnai válsággal kapcsolatban nyilatkozott. Az Észak-Atlanti Védelmi Szövetséget mind jobban aggasztja a Kelet-Ukrajnában kialakult feszültség.

Anders Fogh Rasmussen mintegy követendő példaképp idézte, hogy a berlini kormány jövő évi költségvetésében növelte védelmi kiadásait. Ezzel megfelel a NATO felszólításának, amelyben sürgette, hogy a szervezet tagállamai semmiképpen se faragjanak le a védelmi célra előirányzott összegekből.

A NATO főtitkára elismeréssel méltatta a berlini kormányt, amely mind anyagi téren, mind pedig a szövetséggel kapcsolatos magatartásában élvonalban jár. Ez utalás a NATO brüsszeli központjában kialakult álláspontra, amely szerint Oroszország fokozódó fenyegetést jelent a Nyugat számára. Erre nyíltan is rámutatott Hans-Lothar Domröse német tábornok, aki a szervezet közép- és kelet-európai térségének főparancsnoka.

Domröse tábornok a berlini Die Welt című napilap pénteki számában közzétett nyilatkozatában síkraszállt a hatáskörébe tartozó balti és kelet-közép-európai országok korszerű fegyverekkel, valamint rakétaelhárító-rendszerrel történő felfegyverzése mellett, mert - mint mondotta - így jobban tudnának reagálni az orosz fenyegetésre, és szükség esetén képesek lennének önmaguk megvédésére is.

Hozzáfűzte, hogy a NATO természetesen kiáll mellettük, de valamennyi tagállamnak elsődleges feladata saját védelmének biztosítása. Domröse tábornok ennek érdekében felszólította a védelmi szövetség nyugati tagjait, hogy méltányos áron bocsássanak a balti és kelet-közép-európai kormányok rendelkezésére modern harci helikoptereket, páncélosokat, utászfelszereléseket és rakéta-elhárító ütegeket.

A Die Weltben megjelent interjúban úgy vélte, a NATO nem számol Ukrajna esetleges orosz megszállásával, de ha erre mégis sor kerülne, ezért Moszkva borzalmas árat fizetne.

A hét elején a német külügyminiszter szokatlanul éles hangon bírálta az orosz nukleáris fegyverarzenál bővítését célzó terveket. Frank Walter Steinmeier szerint ez szükségtelen lépés, és semmiképp nem járul hozzá a feszültség enyhítéséhez, és az európai stabilitáshoz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkva közelében egy nemzetközi haditechnikai fórumon bejelentette, hogy az orosz hadsereg nukleáris ütőképessége még ebben az évben negyven új interkontinentális ballisztikus rakétával bővül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×