eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már csak a csoda segíthet a görögökön

Egyre nagyobb a félelem, hogy államcsőddel és Görögországnak az euróövezetből való kilépésével zárul az öt éve tartó adósság-dráma. Athén most már azzal fenyegetőzik, hogy a hónap végén nem törleszt a Nemzetközi Valutaalapnak, ha nem kap adósságkönnyítést.

Az európai és más külföldi hitelezők most már nem is próbálják rejtegetni, mennyire ellenszenvesnek találják Alekszisz Ciprasz, a görög kormányfő tárgyalási módszereit.

Közeledik a 24. óra és a felek azzal szembesülnek, hogy Görögország kifelé tart az eurózónából, ami akár az Uniós tagság feladásához is vezethet a jövőben. Mindez azt jelentené, hogy a nyugati világ elveszíti egyik bástyáját, amit sem Brüsszelben, sem Washingtonban nem akarnak.

A Valutaunió pénzügyminiszterei csütörtökön ülnek össze ismét, hogy a görög mentőcsomagról tárgyaljanak. Általános vélekedés szerint ez lesz az utolsó esély a megállapodásra.

Ciprasz és kormánya azonban továbbra sem akarja teljesíteni a hitelezők követeléseit, amelyek szerint csökkentenie kell a nyugdíjakat és meg kell emelnie az ÁFÁ-t, ha hozzá akar jutni a csőd elkerüléséhez szükséges euró-milliárdokhoz.

A kormányfő azt mondta: a Valutaalapnak, amelynek frusztrált képviselői egyszer már kisétáltak a görögökkel folytatott tárgyalásokról, "büntetőjogi felelőssége" van.

A görögök kilátásba helyezték azt is, hogy Görögország mégsem fizeti vissza a hónapban esedékes, 1,6 milliárd eurós törlesztő-részleteket a Valutaalapnak, annak ellenére, hogy korábban ezt megígérte.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője, akit korábban a Ciprasszal szimpatizáló kevesek egyikének tartottak, azt mondta: együtt érez a görög néppel, de nem a görög kormánnyal.

Brüsszelben már egy vasárnapi rendkívüli csúcsot terveznek az Uniós vezetők részére, abban a hitben, hogy kudarcba fullad a csütörtöki tárgyalás az eurózóna pénzügyminiszterek között.

Juha Sipila finn miniszterelnök azt mondta: most már csak a csoda segíthet abban, hogy sikerüljön alkut kötni Athénnel.

Kommentátorok megjegyzik: az, hogy Görögország nem fizet az IMF-nek, még nem minősül államcsődnek, mivel a Valutaalap nem kereskedelmi hitelező. Viszont kérdéssé teszi, hogy az európai partnerekkel való egyetértés hiányában a görögök hozzáférhetnek-e majd júliusban 3 milliárd euró értékű kötvényhez az Európai Központi Banknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×