eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Így ünnepelték a Magna Carta 800-dik születésnapját

Hétfőn ünnepelte Anglia, hogy nyolcszáz éves a Magna Carta, a Földnélküli János király által 1215 június 15-én aláírt szabadságlevél, amely angol nyelvterületen ma is az alkotmányos jog alapja.

A Magna Cartát 800 éve a Temze-parti Runnymede városkában látta el pecsétjével Földnélküli János angol király, itt gyűlt össze az ünneplő közönség a hétfői napsugaras, de hűvös délelőttön, II. Erzsébet királynő, David Cameron miniszterelnök és a Canterbury érsek jelenlétében. A királynő férje, Fülöp herceg, aki június 10-én ünnepelte 94-ik születésnapját, a reggeli hidegben télikabátot öltött.

A történelmi évfordulóról megemlékező beszédet David Cameron mondta el, és ez nem csupán szép szavakból állt. Hangsúlyozta, hogy az emberi jogokról szóló szöveg az évek során oly mélyen beleivódott a nemzet szövetébe, hogy tételeit senki sem vonja kétségbe, de ennek ellenére történtek torzítások, tehát a jog teljességét a ma nemzedékének kell helyreállítania, miközben a Charta szellemét óvja és életben tartja.

Mire célzott David Cameron? Arra is, hogy kormánya az Emberi Jogok Törvényét olyan, a parlament által megszavazott szöveggel akarja behelyettesíteni, amely leszögezi, hogy a brit legfelső bíróság döntéseit nem írhatja felül a strasbourgi Európa Bíróság. Ezzel az is lehetségessé válnék, hogy amennyiben az Európai Unió blokkolja a reformokat, az Egyesült Királyság kivonja magát az Emberi Jogok Európai Chartájának érvénye alól.

A 3500 szavas Magna Cartát nyolcszáz éve tizenhárom példányban írták borjúbőr pergamenre. Ezekből négy maradt fenn: kettőt őriznek Brit Nemzeti Könyvtárban, kettő pedig Lincoln illetve Salisbury székesegyházában van

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×