eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Autóba mentik a pénzüket a görögök

A hitelezőkkel folytatott tárgyalások elakadása után a görög betétesek megindultak a bankok felé. Egyre többen veszik ki a pénzüket, attól tartva, hogy a jövőben korlátozhatják a felvehető összeget. A bankokból a pénz gyakran az autókereskedők zsebébe vándorol.

Görögországban egyre többen vesznek új autót - ez az egyik módszer arra, hogy az banki betétek részleges lefoglalásától tartó lakosok valamilyen módon megmentsék a pénzüket.

A Financial Times megjegyzi, hogy a görögök még jól emlékeznek a 2013-as ciprusi válságra, amikor az ottani kormány 8 milliárd euró pénzhez jutott azzal, hogy hirtelen extra adót vetett ki a 100 ezer euró feletti betétekre.

A görög bankokból így a pénz gyakran az autókereskedők zsebébe vándorol. Áprilisban 47 százalékkal ugrott meg az új járművek regisztrációja, májusban további 28 százalékkal.

A görög gazdaságot azonban különösen sebezhetővé teszi, hogy kiáramlik a bankokból a pénz, miközben a radikális kormány és hitelezői farkasszemet néznek egymással.

Ha a kormány korlátozásokat vezet be a tőkemozgásokra, - azaz a kivehető pénz mennyiségére - akkor az súlyos megrázkódtatást okozhat a gazdaságnak az alapvető üzleti és pénzügyi tranzakciók ellehetetlenítése miatt.

A múlt héten még úgy tűnt: a radikális és a megszorításokat elutasító Sziriza-kormány inkább gyakorlatias arcát mutatja és alkut köt a hitelezőkkel. Ennek nyomán hozzájuthatott volna ahhoz a több, mint 7 milliárd eurós kedvezményes hitelhez, amiből a hónapban visszafizetendő törlesztőrészleteit rendezhette volna.

Mostanra úgy tűnik, hogy a felek egyre inkább távolodnak egymástól.

Berlinből olyan jelzések érkeznek, hogy Németországnak elege lett az egyezkedésből. Az Európai Bizottság pedig azt mondta: a görögök által benyújtott reformtervek "nem tükrözik" az EU és Athén korábbi tárgyalásain történt elvi megállapodásokat és ezért elvetette azokat.

A görög bankok közben tavaly év vége óta körülbelül 30 milliárd eurónyi összeget vesztettek - ennyi áramlott ki az országból. A pénzintézetek likviditását az Európai Központi Bank tartotta fenn eddig.

Szerdán ismét közbelépett az EKB, amely 2.3 milliárd dollárra emelte a Görögország bankok által igénybevehető finanszírozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×