eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elege lett az orosz netes trollnak

Oroszországban fizetett internetes trollok is részt vesznek a vezetés és Putyin elnök népszerűsítésében - már ha hinni lehet az egyik hivatásos troll legfrissebb vallomásának. Az orosz nőt elbocsájtották, miután egy újságban beszélt a netes fórumokon politikai véleményeket publikáló fizetett dolgozókról. Ezután beperelte munkaadóját, mert így akarja felhívni a figyelmet az interneten folyó "információs háborúra".

Ljudmilla Szavcsuk saját elmondása szerint "internetes trollként" dolgozott egy Szent-Pétervári épületben.

Decemberben vették fel, miután jelentkezett egy álláshirdetésre. Az interjún az ukrajnai harcokról kérdezték.

Azt mondta, hogy 12 órás műszakokban kellett különböző weboldalak fórumain politikai kommenteket elhelyeznie. Ezért 800 dollárnak megfelelő havi fizetést kapott, egészen addig, amíg márciusban el nem bocsájtották.

"Putyin nagyszerű, az ukránok fasiszták, Európa rothad" - Szavcsuk elmondása szerint ilyen szövegeket kellett publikálnia.

"Az volt a dolgunk, hogy kormánypárti módon írjunk és hogy dicsőítsük a kormány és személyesen Putyin elnök politikáját" - mondta.

A 34 éves, kétgyermekes anya több felhasználó nevében is írt, esetenként háziasszony, diák vagy sportoló volt.

"Minden reggel megkaptuk a napi feladatot és azoknak a témáknak a listáját, amit kommentálnunk kellett" - mondta.

Két hónapon át dolgozott így, mielőtt elbocsájtották. Egy korábbi interjúban azt mondta, hogy ő mondott fel.

A Novaja Gazéta ellenzéki magazin egyik újságírója két éve titokban az egyik "trollügynökség" épületében járt, Szent-Pétervár külvárosában. Arról írt, hogy 400 ember dolgozott a házban.

Szavcsuk azt mondta, hogy nehéz volt a munka és nagy volt a nyomás rajtuk: "sok embert bocsájtottak el, mert vagy nem tudták rendesen elvégezni a munkát, vagy nem tudták jól kifejezni ezeket a nézeteket" - tette hozzá.

Elmondása szerint a dolgozók egy része olyan fiatal diák volt, akit egyáltalán nem érdekelt a politika vagy a kelet-ukrajnai konfliktus és csak pénzt akart keresni. Ugyanakkor volt néhány különösen elkötelezett bér-kommentelő is.

Ljudmilla Szavcsuk most a Kommerszant című lapnak azt mondta, beperelte volt munkaadóját, az Internetes Kutatás nevű céget, amely nemrég egyesült az Új Technológiák nevű vállalattal. A vád szerint a cég nem biztosított munkaszerződést és dokumentációt a felvételéről és elbocsájtásáról.

Ügyvédje hozzátette: jogvédőkkel és ellenzékiekkel összefogva akarja ráirányítani a figyelmet az "elfogadhatatlan információs háborúra".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×